Dubrovačka Biskupija

Župnik iz Subotice predvodio slavlje drugog dana devetnice u Blatu: Divni su Isusovi učenici u Blatu kad su znali roditi tako divnom učenicom kao što je Marija

 

Mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik župe sv. Terezije Avilske iz Subotice, predvodio je euharistijsko slavlje drugog dana devetnice pred blagdan bl. Marije Propetog u Blatu na Korčuli, 1. srpnja, u dvorištu samostana uz svetište. U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni (Subotica), vlč. Piergiorgio De Angelis, ravnatelj Biskupijsko-misijskog sjemeništa »Redemptoris Mater« u Puli i don Zoran Cetinić, mladomisnik.

 

Mons. Beretić se u propovijedi osvrnuo na misna čitanja istaknuvši kako je Abraham svim žarom srca zagovarao Božje smilovanje za građane Sodome. „Njegova ljubav se pretvorila u neviđenu hrabrost. Smrtnik se pogađa s Besmrtnim. Čovjek se pogađa s Bogom, samo da spasi ljudske živote. To je slika Isusove ljubavi koju blažena Marija Petković ovako opisuje: 'On je primio na sebe naša poniženja… da nam pokaže vrijednost i veličinu poniznosti! To je našem Božanskom Učitelju najljepša i najmilija krepost.' Jeste vidjeli hrabru poniznost Abrahama? Molimo svim srcem, da i nama Isus dade blago i ponizno srce.“

 

Propovjednik je podsjetio kako je bl. Marija odrasla u bogatoj kući te da je i Abraham bio bogat čovjek. „Za volju Božju ostavio je sigurnost grada, posta je lutalica, beskućnik. I ništa mu nije palo teško zato što je u sebi nosio Božansku ljubav. Zar tu ljubav nije Bog usadio i u srce blažene Marije? Ljubav ju je odvela u samostan. Ljubav ju je vodila po svijetu da ponizno, hrabro i ustrajno po selima i gradovima, od kuće do kuće prosi kruha za djecu. I pred kralja je stala i prosila“, istaknuo je župnik Beretić.

 

Tu ljubav blaženica je naučila pred Raspetim, ustvrdio je i citirao njezine zapisane misli: „Propete Isusove ruke neka nas opominju da sve radimo u ljubavi i požrtvovnosti, probodene noge Isusove neka nas opominju da hodamo putem sv. poslušnosti i putem sv. Božjih zapovijedi. Njegova trnova kruna neka nas sjeća svete poniznosti koja mora da resi našu dušu, a otvoreni bok Isusov neka bude naša najslađa okrepa i naš zaklon, iz njega crpimo snagu u svim svojim bolima i slaboćama.“

 

Naglasio je kako Bog treba suradnike, koji će njegovu milosrdnu ljubav donijeti ljudima u potrebi, a takvu je suradnicu pronašao i u Mariji. „Stajao je jednom naš Gospodin pred kućom Petkovićevih, Marija je čula kako govori: 'Evo na vratima stojim i kucam. Posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom' (Otk 3,20). Marija je otvorila vrata Petkovićevih, a Isus je unišao u izabranu kuću. On koji nije imao gdje bi glavu naslonio, našao je veliko srce Marijino. Lijep je dugi drvored lipa i suhozid, rodni vinogradi i maslinici, divni su Isusovi učenici u Blatu, kad su znali roditi tako divnom Isusovom učenicom, kao što je Marija. Molimo Boga, da nam svima dade ponizno i molitveno srce. Srce spremno da posluži čovjeku u potrebi“, zaključio je vlč. Beretić.

 

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, ministranti, časne sestre i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice.

 

Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice koji je po završetku euharistijskog slavlja održao prigodni koncert sa skladbama u čast Blažene Djevice Marije u samostanskom dvorištu. Na kraju programa mons. Beretiću i katedralnim pjevačima zahvalila je s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

 

Prije mise štovatelji blaženice molili su krunicu, radosna otajstava s razmatranjima bl. Marije Propetoga u njezinu svetištu.

 

Družba Kćeri Milosrđa

 

MPP drugi 01

MPP drugi 02

MPP drugi 03

MPP drugi 04

MPP drugi 05

MPP drugi 06

MPP drugi 07

MPP drugi 08

MPP drugi 09