Dubrovačka Biskupija

Treći dan devetnice bl. Mariji Petković: Bez ljubavi se blaženstvo ne uživa

 

U svetištu bl. Marije Propetoga u Blatu na otoku Korčuli trećeg dana devetnice 2. srpnja, neposredno pred pobožnost krunice, žalosnih otajstava uz razmatranja blaženice, hodočasnicima iz Subotice, članovima katedralnog zbora »Albe Vidaković« o životu i djelovanju blažene Marije Propetoga govorila je s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

 

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište koje je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik župe sv. Terezije Avilske iz Subotice. U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni, vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika, Vukovar i vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, Županja.

 

Osvrćući se na misna čitanja, vlč. Beretić je istaknuo da je Lota spasila ustrajna i ponizna molitva Abrahamova, jer je Lot oklijevao i nije vjerovao da može izbjeći zatornom ognju. Dodao je: »Koliko može molitva majke, koliko molitva ponizne časne sestre!«

 

»Kao što je dragi Bog svetoj Tereziji dao milost ponovnog početka nakon promatranja trpećeg Isusa, tako je i blaženoj Mariji Petković otkrio ljubav prema siromasima tako što joj je dao da promatra Propetog. I zapisala je: „evo Te gdje ideš da se podaš za spas ljudskog roda, ko nebesko janje uzimaš na se sve grijehe svijeta. Teški si križ na Kalvariju donio… da žrtvuješ sebe za spas svijeta. To je uzvišena i sveta žrtva! Tvoje srce kopljem otvoriše da dadeš svu krv svoju za spas ljudskom rodu. U milosti se sav blistaš, Ti svjetlo svega svemira.“ Blaženoj Mariji Petković je Propeti bio u srcu svaki dan. Usvojila je Isusovu žrtvu i sebe je samu toj žrtvi pridružila, kazao je subotički župnik te dodao da je žrtva ljubav. „Gdje žrtve nema tu ljubavi nema. A bez ljubavi se blaženstvo ne uživa.“

 

Blažena Marija je iskusila, da sreća dolazi po žrtvi. Žrtva je plodonosan križ, a križ ima smisao. Zato blaženica piše: „Eto svrhe Tvog križa da po njemu vijek duša u Bogu svom u blaženstvu pliva.“ Eto, dragi Bog voli vesela darivatelja i svakom čovjeku želi donijeti sreću, blaženstvo. U blaženstvo vodi samo žrtva, ustvrdio je propovjednik te dodao kako je za blaženstvo potrebno živjeti za druge. Odrekla se blažena Marija ovog ubavoga grada i svoje rodbine. I samu je sebe, sav svoj život darovala u službu Isusovih siromaha. Zapomaganje siromaha nije bilo uzaludno. Gospodine, spasi, pogibosmo! Poniznost i ustrajnost mlade djevojke donijela je mnogima kruh, sigurnost, radost.

 

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, časne sestre i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice koji je po završetku euharistijskog slavlja održao prigodni duhovni koncert u samostanskom dvorištu.

 

Družba Kćeri Milosrđa

 

P3041534

P3041546

P3041547

P3041559

P3041560

P3041566

P3041572

P3041573

P3041583

P3041585