Dubrovačka Biskupija

Blato: Četvrti dan devetnice bl. Mariji Propetog Petković

Četvrtog dana devetnice, 3. srpnja, na blagdan sv. Tome apostola, u svetištu bl. Marije Propetoga, euharistijskom slavlju je prethodila pobožnost krunice, slavnih otajstava uz razmatranja blaženice. Euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik župe sv. Terezije Avilske iz Subotice. U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Dragan Muharem, župnik u Maloj Bosni (Subotica), vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika (Vukovar), vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Županja) i don Zoran Cetinić, mladomisnik. 

 

Nastavljajući se na misao sv. Pavla „Više niste tuđinci ni pridošlice, nego ste sugrađani svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus“, propovjednik je kazao kako je to naše dostojanstvo. Krštenjem su vjernici ušli u proslavljenu zajednicu svetih i Božjih ukućana. „Vjerujem, da većina Isusovih učenika uživa radost Božje blizine u nebu. Vjerujem, da je većina članova Isusove Crkve s desne Očeve. Vjerujem, da su vjernici na zemlji manji dio Isusove Crkve. Većina je u nebu. I ta naša braća i sestre nas zajedno s Isusom i njegovom Majkom stalno zagovaraju pred Ocem, da pomognu naš put u diku nebesku. Među našim moćnim zagovornicima je i blažena Marija Petković. I koga će žarko zagovarati, ako neće građane Blata. Blažena Marija zagovara i svoje sestre raširene po cijelom svijetu. Velika je stvar, da pripadamo tako uzvišenoj zajednici. Još je veća stvar činjenica, da smo svi mi ugrađeni u prebivalište Božje u Duhu“, kazao je vlč. Beretić.

 

Rekao je i kako se veliko djelo ljubavi koje se začelo u Blatu proširilo se po Hrvatskoj, po Italiji, po Južnoj Americi. „To je djelo znala pokrenuti blažena Marija, zato što se stalno ugrađivala u prebivalište Božje u Duhu“, ustvrdio je. Neka nitko od nas ne kaže, ja to ne mogu, ja sam grješnik, ohrabrio je vjernike te citirao misli bl. Marije Propetog o čovjeku grješniku: „Bog je sama ljubav i milosrđe. On ne osuđuje grješnika koji se kaje, nego mu prašta po svojoj ljubavi. On je rekao Mariji Magdaleni: Opraštaju ti se grijesi (mnogi), zato što si mnogo ljubila. Ljubav pokriva mnoštvo grijeha! Po ljubavi i milosrđu dobivamo oprost i milosrđe.“ Obraćajući se blaženici u molitvi zamolio ju je da svima isprosi kod Gospodina milost „da volimo i da budemo blagi prema svim ljudima“. Onda će Isus i nama oprostiti naše grijehe, dodao je. „Krist ljubavi neka u nama stanuje i vlada. Po njemu ćemo znati voljeti, a oganj što ga je Isus donio u naše srce zapalit će druga hladna srca. Zaista, nitko od nas nije beznačajan u Božjim očima. I sveti Pavao kaže, da on sve može u onome koji ga jača.“

 

Govoreći o patnji, trpljenju i križu propovjednik je kazao kako su to samo sredstva na putu u uskrsnuće. Spomenuo je i kako je bl. Marija nosila puno križeva i patnje. Patila je do smrti, a znala je zapisati: Bol je velika učiteljica. „Ona nas uči što je ovaj život i kako da postupam s drugima.“

 

Podsjetio je i kako je bl. Marija Propetog u Subotici tražila pomoć za gladne i osnovala samostan. Dok je tamo boravila vidjela je kako na tornju subotičke gradske kuće, na visini od preko 90 metara stoji veličanstveni Isusov križ, nastavio je. Vidimo Isusov križ i na našim zvonicima i na našim utvrđenim gradovima. Svugdje je Isusov križ, no on nije nešto žalosno. „Što više promatramo križ - to nam se sve dublje otvara knjiga otajstva i sve više shvaćamo veličinu i milinu Isusovu“, kazao je propovjednik. Ustvrdio je i kako se najveća znanost crpi iz križa.

 

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, redovnice i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice koji je po završetku euharistijskog slavlja održao prigodni duhovni koncert u samostanskom dvorištu. Na kraju je pjevačima i hodočasnicima iz Subotice zahvalila s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

 

Družba Kćeri Milosrđa

P3051587

P3051589

P3051592

P3051593

P3051594

P3051610

P3051614

P3051616

P3051618

P3051630

P3051631