Dubrovačka Biskupija

Na sedmom danu devetnice u Blatu prof. Volarević govorio o postu

Sedmog dana devetnice, 6. srpnja, nakon pobožnosti krunice, radosnih otajstava s razmatranjima bl. Marije Propetoga u njezinu svetištu u Blatu na otoku Korčuli, euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je fra Domagoj Volarević, profesor na KBF-u u Splitu. U koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, vlč. Zvonimir Martinović, župnik župe Kraljice Mučenika (Vukovar) i vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (Županja).

 

Osvrnuvši se na tekst pročitanog evanđelja propovjednik je istaknuo kako je zanimljiv sam početak evanđeoskog teksta koji kaže kako su Isusu pristupili Ivanovi učenici i pitali ga jedno pomalo provokativno pitanje. »Već sam ovaj izraz 'Isus reče' znači da Bog nije negdje daleko. Gospodin Isus nije netko kome se nitko ne smije približiti. Strahopoštovanje je nužno ali mi moramo Njemu pristupiti s povjerenjem i uvijek tražiti od Njega savjete. Bog djeluje preko svoje Riječi i upravlja na pravi put. Na tom putu jedan od načina približavanja Bogu, izvršavanja kršćanskih dužnosti je post. Post nije samo puko uskraćivanje nečega, post je puno više od toga. Post treba znati doživjeti, post treba znati preživjeti. Bogu kroz post treba pustiti da me izgradi. Post je vježbanje osjetila. Post izoštruje naša osjetila, duhovna osjetila, najprije da u svojoj duši osjetim Boga da pristupim Bogu i da Bog pristupi meni. Jer Bog prvo traži nas. Pustinja je jako surovo mjesto, to je uglavnom kamen i prašina, divlje zvijeri, otrovne zmije, otrovni škorpioni. Tu se čovjek suočava sa samim sobom, tu čovjek uči osluškivati samoga sebe i može dopustiti da Bog progovori kroz njegovu nutrinu. Mi možemo sebi stvoriti malu pustinju, to znači da bi i mi ponekad trebali naći sebi prostor tišine, malo se pokušati distancirati od svega i pokušati uhvatiti taj signal Božji.

 

Da dođemo u dodir s Bogom moramo postati svjesni svoga krštenja. Krštenje je temeljni sakrament, on nam daje snagu kada stvarno želimo postiti, kad se želimo malo povući, kad želimo stvarno postati Božji glas. Dopustimo da Bog djeluje u nama, da djeluje po nama. Bit će dobro i nama i našim bližnjima, bit ćemo prava proslava Boga, prava slika Božja.«

 

Po završetku euharistijskog slavlja, svećenici, ministranti, redovnice i vjernici uputili su se u svetište, gdje je uslijedila molitva bl. Mariji Propetoga, blagoslov s njezinim moćima i mogućnost osobnog čašćenja moći blaženice. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao dječji župni zbor »Stope«.

 

Na početku večernjeg programa u samostanskoj dvorani, sve nazočne je pozdravila i najavila lutkarsku predstavu s. M. Juliana Beretić, rekavši kako je ona ostvarena zajedničkim snagama djece iz lutkarske skupine Cukarin, društva Naša djeca i Malim lutkarima OŠ Blato, te dijela dječjeg župnog zbora »Stope«. Zahvalila je predsjednici društva Naša djeca prof. Franciski Jurišić Bačić, ravnatelju OŠ Blato prof. Tončiju Padovanu, prof. Franu Cebalu za ideju i izradu lutaka – smajlića, te učiteljicama Dijani Joković i Žani Boroe za idejno rješenje scenarija i rad s djecom. Djeca su izvela lutkarski igrokaz »Stopama ljubavi« iz života blaženice, a djeca iz DV Marija Petković ples uz pjesmu »Marijo Majko«. Na kraju je malim pjevačima, glumcima i plesačima zahvalila s. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica.

 

Družba Kćeri Milosrđa

P3031794

P3031801

P3031802

P3031812

P3031816

P3031819

P3031822

P3031826

P3031824

P3031840

P3031843

P3031846

P3031847