Dubrovačka Biskupija

Slavlje u katedrali: Promislimo kako i mi možemo pokazati sućut i 'umrijeti sebi' poput Marije Propetog Isusa Petković

Slavlje u katedrali: Promislimo kako i mi možemo pokazati sućut i 'umrijeti sebi' poput Marije Propetog Isusa Petković

 

Blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u utorak 9. srpnja proslavljen je svečanim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Samoj proslavi blagdana predhodilo je trodnevlje u kojem su se vjernici trodnevnom duhovnom pripravom od subote do utorka slaveći mise i promišljajući o životu bl. Marije Petković pripremili za slavlje samog blagdana. Trodnevlje kao i misu na blagdan predvodio je katedralni vikar don Marin Lučić.

 

Na početku propovijedi vikar Lučić se dotaknuo duhovne snage blaženice koja je tolika mlada srca oduševila za Krista. Povezao je to s njenim imenom Propetog Isusa, kojega je ona u dubini srca odabrala. Odabirući to ime ona je posvijestilla da mora „umrijeti sebi“, da ne smije ništa zadržati sebi nego da se treba prepustiti Gospodinu. Ono što posebno zapažamo kod Marije Petković je sućut za ljude oko sebe. Posebno je njeno mistično iskustvo prema Ocu nebeskome i njeno širenje pobožnosti baš prema toj božanskoj osobi.

 

Propovjednik je naglasio da je Marija Petković žena iz našeg kraja i po tome nama bliža, što nas može potaknuti na promišljanje što mi danas možemo napraviti. Potiče nas na razmišljanje kako mi u današnjem svijetu možemo pokazati sućut prema bližnjima i kako „umrijeti sebi“ i poći za Isusom. Ako promatramo životopis blaženice vidimo da je imala iskustvo dobrog oca obitelji. Velika obitelj i dobar otac koji je imao veliko imanje i veliku obitelj, ali i koji je bio dobar prema svima i svojoj obitelji i prema ljudima koie je svakodnevno susretao i koji su radili za njega. Iz toga primjera Marija je naučila kako dobro činiti, opraštati svakome, ne suditi nikome, tješiti tužne i nevoljne, pomagati nevoljnicima i siromasima. Ako njen život povežemo s današnjim evanđeljem, istaknuo je vikar Lučić, možemo zaključiti da je Marija Petković postupila upravo onako kako je Isus rekao, odlučila je ostaviti sve i krenuti za Isusom. To znači prepustiti se Isusu. Ne ići ispred njega, nego prepustiti njemu da nas vodi. Promatrajući njen život možemo vidjeti kako je upravo slijedeći Krista uspjela sve. Umirući sebi prosila je za druge, podizala samostane, odgajala. To je družba koja je danas raširena po cijelom svijetu. I mi se pitamo kako je sve to stigla, kada je uspjela moliti podižući samostane. Odgovor je u tome da je išla za Kristom, slijedila ga. Nije išla ispred njega. Prepustila se Providnosti. Don Marin je potaknuo sve prisutne da mole za duhovna zvanja, zagovor blažene Marije Petković i da krenu za Isusom.

 

Na kraju svečanog misnog slavlja vjernici su iskazali štovanje relikvijama blaženice koje se čuvaju u moćniku katedrale. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić. Redovnice Družbe Kćeri Milosrđa koje djeluju pri katedrali pozvale sve vjernike da se nakon mise dođu počastiti na čast blaženice.

 

Jelica Gjenero 

MPP kat 00

MPP kat 00a

MPP kat 08

MPP kat 02

MPP kat 03

MPP kat 04

MPP kat 06

MPP kat 07