Dubrovačka Biskupija

Hodočašće Caritasa svojoj zaštitnici u Blato

Hodočašće Caritasa svojoj zaštitnici u Blato

 

Caritas Dubrovačke biskupije i ove je godine hodočastio u Blato, 9. srpnja, svojoj zaštitnici bl. Mariji Propetog Isusa Petković. Ovom zahvalnom hodočašću uz djelatnike Caritasa odazvali su se volonteri biskupijskog i župnih Caritasa, članovi Upravnog vijeća i Vijeća Caritasa, dobročinitelji i simpatizeri koji na razne načine doprinose radu Caritasa.

 

Već tradicionalno hodočasnici su sudjelovali na jutarnjem misnom slavlju u blatskom svetištu, kojeg je i ove godine predslavio bivši blatski župnik don Josip Barišić, u koncelebraciji sa svećenicima korčulanskog i pelješkog dekanata. Po završetku misnog slavlja nazočni su se zadržali u molitvi pred grobom i relikvijama blaženice, a potom su, uz vodstvo sestra Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje obišle prostore samostana u kojima je blaženica boravila. Druženje se nastavilo uz okrjepu tijela i razgovor sa sestrama u dvorani samostana.

 

Svake godine hodočasnici posjete neko drugo mjesto na otoku Korčuli i na taj način otkrivaju ljepotu korčulanskog kraja. Ove godine na red je došla uvala Gršćica u kojoj se hodočasnicima pridružio i s njima vrijeme proveo don Mihael Čavlek, župnik Čare i Smokvice. Pri povratku hodočasnike je u crkvi sv. Marije Magdalene u Putnikoviću ugostio don Frano Markić, svima puno bolje znan po nadimku Aleluja.

 

Čitav hodočasnički dan je bio prožet razmišljanjem i razmatranjem lika i djela blažene Marije Propetog Isusa Petković. Hodočasnici su iskazali zahvalnost Ocu Nebeskom na daru savršenog primjera djelotvorne ljubavi prema bližnjem u potrebi življene na prostoru Dubrovačke biskupije.  

 

Caritas Dubrovačke biskupije 

a01 djevojcice nose nakane hodocasnika na oltar

a02 blazenicin grob s nakanama i slikama

a03 citaci

a04 citac

a05 citac

a06a na blazenicinom grobu

a06b na blazenicinom grobu

a07 casna jurman

a08 neke od osobnih stvari bl. Marije

a08a Marija Petkovic

a10 uvala grscica

a11 na trajektu

a12 na trajektu

a12a na trajektu

a13a razgovori

a13 djeca ispred slike