Ispiši ovu stranicu

Novi ciklus radionica za studente povijesti umjetnosti u suradnji s katedralnom župom

  • Petak, 19. srpnja 2019 13:14
Novi ciklus radionica za studente povijesti umjetnosti u suradnji s katedralnom župom

U Dubrovniku je od 17. lipnja do 11. srpnja 2019. održan novi ciklus Istraživačko-edukacijske radionice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske župe Gospe Velike kojom se na katedrali Gospe Velike obrađuje materijal iz arheoloških istraživanja obavljenih 1981.-1986. ispod same katedrale i obližnje Bunićeve poljane. Studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu tako su radili na kamenoj plastici, fragmentima fresko-oslika i keramici pronađenima tijekom spomenutih arheoloških istraživanja ispod postojeće dubrovačke barokne katedrale, a koji pripadaju prvoj ranosrednjovjekovnoj (tzv. bizantskoj) katedrali te drugoj (romaničkoj) katedrali srušenoj u velikome potresu 1667. godine. Radionicu za obradu fragmenata fresko-oslika vodila je dr.sc. Suzana Damiani s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radionicu za obradu keramičkih nalaza dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju iz Zagreba uz suradnju dr. sc. Marine Šiše Vivek iz Dubrovnika.

 

Studenti su, kao i svake godine, osim redovnoga rada na inventariziranju i fotografiranju nalaza imali organiziran i niz predavanja koje su održali dr. sc. Ivana Tomas s Odsjeka za povijest umjetnosti FFZG-a, dr.sc. Goran Zlodi s Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG-a, zatim Matko Matija Marušić, istraživač s Instituta za povijest umjetnosti te Kitty Lameris, povjesničarka umjetnosti i kolekcionarka iz Amsterdama kao jedan od vodećih autoriteta za filigransko staklo u Europi. Obilazak važnih gradskih spomenika i lokaliteta obavljen je pod vodstvom dr. sc. Ane Marinković, dr.sc. Maje Zeman, povjesničara umjetnosti Ivana Viđena te djelatnika Konzervatorskoga odjela Ministarstva kulture u Dubrovniku; uz katedralu, crkvu sv. Vlaha i Biskupsku palaču polaznici radionice obišli su Knežev dvor, dominikanski klaustar i muzej, otok Lokrum s bivšim benediktinskim samostanom i rezidencijom nadvojvode Maksimilijana, Umjetničku galeriju, gradske zidine i akvarij. Studenti su uz stručno vodstvo obišli i otok Koločep s posebnim naglaskom na spomenike predromaničkoga razdoblja te posljednjega radnoga dana i gradić Cavtat i njegove muzejske zbirke: Kuću Bukovac i grobnu kapelicu Gospe od Anđela (mauzolej obitelji Račić). Profesori i studenti zahvalni su svim ovim ustanovama na susretljivosti prilikom posjeta.

 

Podsjetimo, Istraživačko-edukacijska radionica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske župe Gospe Velike provodi se u kontinuitetu od 2015. godine i to temeljem sporazuma o partnerskoj suradnji između Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradske župe Gospe Velike uz podršku Dubrovačke biskupije, a toj su se suradnji 2018. godine temeljem novoga i proširenoga ugovora priključili i stručnjaci s Instituta za povijest umjetnosti, Instituta za arheologiju i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Idući ciklus radionice predviđen je za drugu polovicu rujna ove godine.

 

I.V.

radionice 02

radionice 03