Ispiši ovu stranicu

Proslavljen blagdan sv. Ane u Gabrilima uz blagoslov izloženih sakralnih predmeta

  • Ponedjeljak, 12. kolovoza 2019 08:43
Proslavljen blagdan sv. Ane u Gabrilima uz blagoslov izloženih sakralnih predmeta

 

Blagdan sv. Ane svečano je proslavljen u petak, 26. srpnja u crkvi sv. Dimitrija u Gabrilima. Svečano misno predslavio je don Josip Barišić, župnik Čilipa uz koncelebraciju don Stipa Miloša, župnika Pridvorja.

 

U propovijedi je župnik Miloš naglasio važnost braka na kojemu počiva obiteljska zajednica, koja je danas na svakodnevnoj kušnji. Primjerom sv. Joakima i sv. Ane dao je putokaz mladima kako se treba žrtvovati i uzajamno pomagati.

 

Nakon mise vjernici su se okupili u muzejskom prostoru u kojem su u vitrinama izložene stare sačuvane misnice i liturgijski predmeti stari više stoljeća, kao i oltar sa starom oltarskom slikom. Župnik Barišić je sve blagoslovio i zahvalio domaćinima na čuvanju crkvenog blaga.

 

Prisutnima se ispred bratstva sv. Dimitrija obratio gospar Niko Klečak. Zahvalio se svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari, te pozvao sve na prigodni tratamenat pića i domaćeg pandišpanja u hladovinu starih maslina.

 

Crkva sv. Dmitra ( Dimitrija, Mitra), najstarija je očuvana starohrvatska crkvica predromaničkog razdoblja iz 11. stoljeća u Konavlima. Omeđena je suhozidom u svom izvornom obliku, te okružena stećcima, nadgrobnim pločama i grobovima sa stoljetnim maslinama. Ulje iz maslinika koristi se u crkvenim obredima za potrebe matične župe Čilipi. Uz kameni suhozid desno od ulaza na groblje, nalazi se monumentalni spomenik civilnim i vojnim žrtava 2. svjetskog rata stadalih iz ovog mjesta.

 

Stotinjak metara sjeverozapadno od ovog kompleksa vodi lijepo uređena staza do izvora vode Klimor, koji je imao veliki značaj u prošlosti kad je izvor bio svakodnevna potreba kućanstava, za domaće životinje i natapanje vrtova. U sjeni starih, već ostarjelih murava zanimljive su dvije sačuvane visoke kamenice koje su služile za pranje vune i tekstila.

 

Ovaj jedinstveni kutak svjedok je vremena i očuvane prirode kojeg je potrebno dodatno urediti, trajno zaštititi i u sklopu crkve sjediniti u kulturnoj i turističkoj ponudi Konavala.

 

Stijepo Brailo

a20190726 075606

a20190726 092250

a20190726 092524

aIMG 4780

aIMG 4781

aIMG 4783

aIMG 4798

aIMG 4763

aIMG 4758