Dubrovačka Biskupija

Biskup Janjić predvodio proslavu sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule

 

U Korčuli je u ponedjeljak , 29. srpnja, svečano proslavljen blagdan sv. Todora, suzaštitnika župe sv. Marka Korčula i zaštitnika Grada Korčule. Svečano misno slavlje u katedrali sv. Marka predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić uz koncelebraciju svećenika s otoka i župnika don Frana Kuraje.

 

U svojoj živoj propovijedi biskup Janjić motivirao je puk pjevanjem pjesme 'K`o košuta što žeđa - Psalam 73(74)' te ih pozvao na duhovni rast u kojem će žeđati za Gospodinom kao košuta za vodom, u kojem će razviti svoju osjetljivost prema Bogu, prema Isusu i isijavati njihovu dobrotu i ljubav ne samo u sebi već i u okruženju u kojem vjernici žive, te ljubavlju prema bližnjima u svom življenju postajati nositelji kršćanske kreposti u svijetu. Pozvao je na molitvu za duhovna zvanja jer bez duhovnih zvanja nema misnog slavlja, nema sakramenata koji vjernike vode k Bogu, k Isusu, koji su put njihovog duhovnog rasta kako bi isijavali u svom okruženju kršćanske kreposti, ljubav i dobrotu.

 

Pohvalio je pjevanje župnog zbora pod ravnanjem maestra Josipa Degl'Ivellia i uz orguljašku pratnju s. Blaženke Rudić. Nakon euharistijskog slavlja župnik je biskupu Janjiću čestitao 50 godina misništva te mu tom prigodom uručio prigodni dar.                                                                                                

 

Potom su bratimi iz katedrale iznijeli kasu sv. Todora te su svi okupljeni krenuli u svečanoj procesiji oko staroga grada, pobožno i s pjesmom prateći relikvije sv. Todora. Procesiju su predvodili bratimi triju korčulanskih bratovština: Sasvetani, Rokovci i Mihovilci, ponosno noseći svečane torce. Ulice su bile prepune turista i posjetitelja koji su s divljenjem i poštovanjem promatrali procesiju.

 

Procesija i misno slavlje završilo je molitvom ispred kase sv. Todora i blagoslovom puka i župne zajednice zazivom sv. Todora da svima bude zaštita i pomoć u svim iskušenjima života, da pomogne vjernicima da ne izgube niti jednu kršćansku krepost u ljutnju, gnjevu i u napastima ljudskim.

 

Nena Seretinek

aIMG 1853

aIMG 1851

aIMG 1852

aIMG 1858

aIMG 1859

aIMG 1861

aIMG 1857

aIMG 1865

aIMG 1868

aIMG 1870

aIMG 1888

aIMG 1890

aIMG 1895

aIMG 1904

aIMG 1910