Dubrovačka Biskupija

Na otoku Badiji proslavljena Gospa od Otoka

Blagdan Gospe od Otoka, koja se slavi i kao Gospa od Anđela, Gospa od Milosti i Porcijunkula, i ove godine 2. kolovoza je svečano proslavljen na otoku Badiji.

 

Vjernici iz okolnih župa brodovima su se u poslijepodnevnim satima uputili prema otoku Badiji. Po dolasku na otok pratili su u procesiji do samostanske crkve čudotvornu sliku Gospe od Otoka, koja je u pratnji bratima triju korčulanskih bratovština, dovezena brodom iz Korčule. Prije mise koju je predmolio fra Stjepan Klarić u zajedništvu desetak svećenika i redovnika, bilo je pokorničko slavlje. Na početku mise kao i u prigodnoj homiliji propovjednik je posebno istaknuo potrebu traženja i pružanja oprosta, prema onome kako se moli u molitvi „Oče naš“: „Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim!“

 

Nakon misnog blagoslova fra Jozo Zovko je molio porcijunkulski oprost pred slikom Gospe od Otoka, a nakon kratkog zadržavanja u atriju samostana i ispred crkve, gdje su se svi prisutni mogli malo osvježiti i okrijepiti hladnom vodom i sokovima, u sumrak su se uputili prema Orebiću.

 

Ovog dana vjernici hodočaste na Badiju jer je ovo dan obraćenja sv. Franje. On je 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula, zamolio oprost za sve vjernike, a odobrio ga je papa Honorije III. 1216. godine.

 

Župa Pomoćnice kršćana Orebić

a002

a009

a014

a016

a019

a025

a031

a033

a035

a041

ax004

ax022

ax028

ax031

ax036

ax035

ax039

 

Više fotografija: Fotogalerija 1 i Fotogalerija 2