Dubrovačka Biskupija

Blagdan sv. Stjepana proslavljen u Zatonu

U župi sv. Stjepana u Zatonu 3. kolovoza svečano je proslavljen zaštitnik župe, a svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je katedralni vikar don Marin Lučić. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor iz župe Pohođenja Marijina u Orašcu. Prije mise ispred spomen križa gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima položio je vijenac a župnik pater Dariusz Pawel Novak predmolio je molitvu za pokoj duša poginulih u Zatonu prije 24 godine.

 

U propovijedi je vikar Lučić podsjetio kako se blagdan sv. Stjepana prvomučenika slavi poslije Božića u kontekstu jaslica i božićnog ozračja, pa je zanimljivo ovaj blagdan slaviti ljeti u jednom drugom kontekstu.

 

No, bez obzira na kontekst Gospodin poziva na ustrajnost. Zato smo tu, da nam Gospodin da milost i snagu da promatramo lik sv. Stjepana i nadahnjujemo se, te iz dana u dan živimo svoj kršćanski život onako kako treba, kazao je propovjednik. Stjepan je imao snagu vjere, nade i ljubavi u svom srcu te je bio u sebi slobodan. Mržnja i neprijateljstvo ga nisu preuzeli nego je on opraštao poput Isusa. Primjer je to svim kršćanima. Isus je u Stjepanovom srcu bio živ i on zato oprašta zlo. Za tu milost trebamo moliti da kad god kad smo napadnuti i povrijeđeni ne vraćamo istom mjerom nego ljubimo i opraštamo, da nas zlo ne zarobi.

 

Propovjednik je također skrenuo pozornost na razliku između oproštenja i pomirenja. Oprostiti treba odmah jer što vrijeme više prolazi onda se to zlo širi u nama, a pomirenje ovisi o drugoj osobi hoće li doći i to tražiti. Naravno da se treba dogoditi i pravda i preuzimanje odgovornosti, ali „naše srce ne smije biti opterećeno mržnjom i oponašati zlo“, poručio je predvoditelj slavlja.

 

fra Drago Ljevar/A.T.

001

002

003

005

004

006