Dubrovačka Biskupija

Dr. Runje na proslavi u Sigurate: Život posjedujemo onoliko koliko se predajemo

 

Na blagdan Preobraženja Gospodinova u utorak, 6. kolovoza, održano je svečano euharistijsko slavlje u samostanu Preobraženja Kristova "Od Sigurate" na Prijekomu u Dubrovniku. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je doc. dr. sc. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u koncelebraciji s gvardijanom samostana Male braće fra Veselkom Grubišićem, priorom dominikanskog samostana u Dubrovniku fr. Tomislavom Kraljevićem, generalnim vikarom Beogradske nadbiskupije mons. Aleksandrom Kovačevićem i mons. Ivanom Šimićem, ravnateljem Arhiva Dubrovačke biskupije. Cijelo slavlje pjesmom je uveličao zbor mladih župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice.

 

Propovjednik Runje je u propovijedi istaknuo važnost cjelovitog čitanja Svetog pisma objasnivši širu ulogu Mojsija i Ilije u ulomku evanđelja (Lk 9, 28b-36) o Preobraženju Kristovu. Naglasio je da ni Mojsije ni Ilija nisu ispunili do kraja svoje poslanje jer im je nedostajalo strpljivosti i povjerenja, ali bitno je da su kročili pravim putem koji vodi u slavu Božju. Jedino Isus Krist dovršava svoje poslanje jer je bio spreman predati se drugima, zbog toga možemo reći da život posjedujemo u onoj mjeri u kolikoj se predajemo. Sveto pismo, osobito knjiga Otkrivenja, svjedoči da je uvijek bilo zla na svijetu i da će ga biti do kraja svijeta, ali mi već unaprijed znamo da će dobro pobijediti. Zato smo kao kršćani pozvani svrstati se na stranu dobra dok još uvijek traje borba, a nečasno bi bilo stati na stranu pobjednika kada dođe kraj. Bitno je znati tko smo i u što vjerujemo, te slijediti taj put kako bismo i mi dospjeli u zajedništvo s Bogom.

 

Na kraju euharistijskog slavlja predstojnica samostana s. Marislava Samardžić zahvalila je svećenicima, osobito ovogodišnjem propovjedniku, zboru i svim hodočasnicima, te pozvala na čašćenje u prostoru samostana. Ove godine Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja slavi 150. obljetnicu nastanka i povodom tog jubileja u svim crkvama ove Družbe, uz uobičajene uvjete, može se dobiti potpuni oprost, stoga je predvoditelj slavlja zajedno s okupljenima u crkvi i ispred crkve izmolio potrebne molitve za dobivanje potpunog oprosta.

 

Tea Kuzek

aDSC 0021

aDSC 0029

aDSC 0031

aDSC 0039a

aDSC 0045a

aDSC 0047a

aDSC 0054a

aDSC 0063a

aDSC 0066a

aDSC 0077a

aDSC 0078a

aDSC 0092a

aZMG-20190807-WA0104