Dubrovačka Biskupija

Vjernici proslavili blagdan sv. Lovra na tvrđavi Lovrijenac

 

Na blagdan sv. Lovra, 10. kolovoza vjernici su hodočastili na dubrovačku tvrđavu Lovrijenac. S lovorovim grančicama u ruci hodočastili su vjernici župe sv. Andrije na čijem području se tvrđava nalazi ali i štovatelji iz drugih župa. Procesija na čelu s križem i barjakom župe krenula je ispred crkve sv. Đurđa u Pilama te uskim uličicama stigla do ulaza u tvrđavu. Svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić a koncelebrirao je vikar ove župe don Marin Lučić.

 

Generalni vikar se u propovijedi dotaknuo života svetoga Lovra koji je ranokršćanski svetac i mučenik. Sveti Lovro je odlučio služiti Gospodinu te je bio spreman položiti svoj život nasljedujući Krista. Tumačeći evanđeoski ulomak (Iv 12, 24-26) o Grcima koji su uzašli za Isusom u Jeruzalem te su zamolili Filipa i Andriju da ih upoznaju s njim, propovjednik je kao poruku blagdana istaknuo Isusovu rečenicu: „ Ako pšenično zrno pavši u zemlju ne umre ostaje samo, ako li umre donosi obilat rod.“ Vjerojatno nitko od njih nije razumio što je Isus želio reći, ali se u tim riječima se ipak krije odgovor. Te riječi su nagoviještaj Isusove muke i križa. Njima on izražava najvažniju poruku, poruku njegove ljubavi koja je izrečena znakom koji je svima razumljiv a taj znak je smrt na križu. Naš je Gospodin bio spreman dati svoj život za nas iz ljubavi prema nama. Znak križa je univerzalan, on je svima razumljiv.

 

Sveti Lovro je također bio spreman dati život iz ljubavi prema Bogu, što potiče na razmišljanje što nam znak križa govori. Križ, rekao je propovjednik, otkriva važnu poruku a ta poruka je poruka ljubavi. Isus je došao na ovaj svijet da nam objavi poruku ljubavi. Došao je među nas da nam objavi lice milosrdnog Boga, Boga koji nas prihvaća i ljubi. I kada su ga ljudi odbacili on poruku ljubavi nije nikada zanijekao. I kada je osuđen na sramotnu smrt Isus ne odustaje. Kada se pitamo koliko nas Bog voli, tada se sjetimo znaka križa. Bio je spreman za svakog od nas umrijeti čak ako ga i odbacimo, izrugamo i razapnemo.

 

Druga poruka koju nam Isus otkriva je da smrt nije kraj. Isus nam želi reći da smo u ovom našem prolaznom životu pozvani biti oni koji će ljubiti druge i služiti kao što je Gospodin služio. Ako živiš samo za sebe takav život nije plodan, ali ako u životu živiš za drugoga tada tvoja smrt nije kraj nego eksplozija života. I to je istina vjere. Svatko od nas krije ogromni životni potencijal, veliku životnu energiju nešto što samo čeka trenutak smrti da eksplodira. Život nakon smrti je veći i bogatiji nego život koji sada imamo. I to je istina kršćanstva. A da bismo to postigli ne smijemo se dati zavarati svojim strahovima i nesigurnostima i gledati samo sebe. U tome nam daje primjer sveti Lovro.

 

Kada je car Valerije naredio Lovru da mu skupi sve blago koje su nakupili kršćani on se nije bojao nego pred cara dovodi uboge, slijepe, hrome, bolesne i kaže mu da su oni najveće blago Crkve. Sveti Lovro nam je ostavio važnu poruku, a to je poruka da bogatstvo nije u novčaniku nego u ljubavi prema bližnjima, zaključio je propovjednik.

 

Na kraju je vikar Lučić zaželio sretan imendan svim Lovrama i Lovorkama koji su prisutni i onima kod kuće te pozvao na prigodno čašćenje ispred crkve sv. Đurđa.

 

Jelica Gjenero

 

aDSC 1031

aDSC 1032

aDSC 1038

aDSC 1044

aDSC 1046

aDSC 1048

aDSC 1049

aDSC 1052

aDSC 1067

aDSC 1071

aDSC 1063a

aDSC 1076

aDSC 1077

aDSC 1078

aDSC 1080

aDSC 1085