Dubrovačka Biskupija

Trodnevnicu uoči Velike Gospe u katedrali predvodili don Ivan Čapalija i p. Mate Kolak

 

Za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije vjernici katedralne župe u Dubrovniku pripremali su se trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili don Ivan Čapalija, župnik u Nikšiću i p. Mate Kolak, pavlin, doktorant na Papinskom biblijskom institutu u Rimu.

 

Prvog dana duhovne priprave 12. kolovoza nakon molitve krunice misu u katedrali predvodio je i na njoj propovijedao neokatekumenski svećenik biskupije Firenca don Ivan Čapalija. Kao i svake godine uz svetkovinu zaštitnice katedrale orguljski koncert održao je liječnik Darko Kristović.

 

Drugi dan trodnevnice uz katedralnog vikara don Marina Lučića, katedralnog ispovjednika don Ivana Penavu i novog biskupijskog kancelara don Davida Marjanovića misu je predslavio i na njoj propovijedao p. Mate Kolak. Propovijed je započeo govoreći o proroku Elizeju koji moli Iliju da mu da snagu njegovog duha. Povezao je to s Marijinim Uznesenjem i našom ljudskom željom da imamo duha Marijinog. Ovih dana želimo promatrati Majku Mariju i njeno Uznesenje na nebo, nastavio je propovjednik. Pitamo se koja joj je to velika djela Gospodin učinio jer dok promatramo Mariju i njen život mi se u tu ljepotu zaljubljujemo.

 

Pročitani evanđeoski ulomak pomaže da to na ispravan način shvatimo. U evanđelju se spominju djeca. Apostoli pitaju Isusa tko je najveći u kraljevstvu Božjem. Isus nije rekao da je to on, iako bi to bilo u skladu s istinom. On će to reći samo kada treba nekoga utješiti, kad treba čovjeka otkupiti. Isus uzima jedno dijete za primjer i kaže: “Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.“ „Tkogod se ponizi kao ovo dijete, on je najveći u kraljevstvu nebeskome.“ Ono dijete koje je dozvolilo njegovoj riječi da ga pomakne, to je dijete koje sluša Božju riječ.

 

Kada Božja riječ djeluje na nas i kada dopustimo da nas izazove i da shvatimo da nismo prosjaci nego sinovi i nasljednici milosrđa, mi smo poput tog djeteta.

 

Propovjednik je dalje potaknuo na razmišljanje o tome da apostoli nisu pitali bilo koga nego su uputili to pitanje pravoj osobi - Isusu. Mi slično pitanje, jer želimo doći u nebo, upućujemo i Mariji: „Kako se postaje najveći?“ Pritom je pater Kolak istaknuo da nebo nije mjesto među oblacima već je nebo svako mjesto, svaka osoba, svaki odnos gdje se nalazi Isus. Tamo gdje Marija donese Isusa, to je nebo. To je ona veličina koja nam daje snagu za život jer ako te vodi Gospodin Marijinim duhom onda nema te zemaljske sile koja bi te mogla slomit. Nadalje je propovjednik istaknuo važnost svakog čovjeka i potaknuo na promišljanje da je svatko dragocjen i da nebo čezne za njim.

 

Marija je uznesena na nebo jer je nebo željelo Mariju za sebe jer je Marija poslušala Božji glas u svom životu. Ljubila je do kraja i tom svom ljubavlju je preobratila nebo. Ljudi su uvijek čeznuli da spuste nebo a zemlju, a sada se događa nešto obratno. Nebo želi da nešto zemaljsko dođe u nebo. Nebo želi Mariju i sve one koji su Marijini. To je bila Marijina želja, “ Gdje sam ja, tu će biti i moja djeca“, zaključio je propovjednik.

 

Misno slavlje je pratio zbor molitvene zajednice Effata. Iza mise je upriličeno četrdesetminutno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

 

Posljednjeg dana trodnevnice koncelebrirano euharistijsko slavlje na kojem je pjevana prva večernja predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a propovijedao je p. Kolak. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić. Nakon mise upriličeno je svečano otvorenje novog postava umjetnina u Biskupskoj palači u Dubrovniku.

 

Jelica Gjenero/Ane Crnjak/A.T.

trodnevica 00a

trodnevica 00b

trodnevica 00c

trodnevica 00d

trodnevica 01

trodnevica 07

Vecernja 01

Vecernja 02

Vecernja 03