Dubrovačka Biskupija

Preminula s. Terezija Sabljić s Danača

S. M. Terezija (Anđa) Sabljić iz Družbe sestara franjevki od Bezgrješnog Začeća iz Dubrovnika preminula je okrjepljena otajstvima vjere u srijedu, 21. kolovoza u 76. godini života i 58. godini redovništva.


Sprovod će biti 23. kolovoza 2019. u 11 sati na groblju Danče u Dubrovniku.

 

S. Terezija je rođena 26. travnja 1943. godine u Blaževićima, župa Drinovci u Hercegovini, od oca Petra i majke Matije, rođ. Grubišić. Krštena je u župi sv. Mihovila u Drinovcima. Osnovnu školu završila je u Sovićima 1979., a srednju, kuharsku školu u Dubrovniku.


U Družbu sestara franjevki od Bezgrješnog začeća, u samostan na Danče došla je  11. veljače 1958. godine. Prve zavjete je položila 23. travnja 1961. a doživotne zavjete 13. svibnja  1967. godine.

 

S. Terezija  je živjela i djelovala u svim samostanima družbe. Također je djelovala na  župama Dubrovačke, Krčke i Šibenske biskupije (u Janjini, u Novalji i na Brodarici). Bila je kuharica u internatu kojeg su salezijanci vodili u Memingenu. U Njemačkoj je vodila kuhinju u Caritasovu staračkom domu Franciscusheim u Ludwigshafenu. Nakon Ludwigshafena s.Terezija je kao kuharica djelovala i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Stutgartu. Od 2013. živjela je u  kući matici na Dančama. 

 

O njezinom životu sestre su na službenim stranicama druže napisale:

 

“Bila je sestra! To je uistinu najkraća i najvjerodostojnija misao koja izriče njezino postojanje i suživot s njom.Gotovo cijeli svoj redovnički život, bila kuharica. Ali, ona nije bila „obična“ kuharica. U svemu što je činila, kao i u načinu na koji je komunicirala, kušao se okus dosjetljive ljubavi. Svojom vedrinom i predanim služenjem bila je primjer kako se stvara i njeguje ozračje doma.

 

Snagu je crpila iz molitve, jer je znala da se život hrani i molitvom i da se zajedništvo gradi trajnim okupljanjem oko  Gospodina. Iz njene vedrine i blagog osmjeha dalo se iščitati da u svakome koga susreće i kome služi prepoznaje  Onoga tko je govorio: „Bijah gladan i dadoste mi jesti…bijah žedan…bijah osamljen…“ S tom blagošću, unatoč boli koju je osjećala,  okružena sestrama i praćena njihovom molitvom, sinoć je na Dančama  uistinu blago u Gospodinu preminula.

 

To preminuće bilo je na neki otajstven način obilježeno zovom: ‘Dođite blagoslovljeni Oca mojega…’ Pokoj vječni daruj joj Gospodine!”

 

Izvor: Sestre franjevke od Bezgrješnog Začeća u Dubrovniku