Dubrovačka Biskupija

Počela devetnica ususret Maloj Gospi u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa

Devetnica kojom se vjernici pripravljaju za svetkovinu Male Gospe počela je u petak 30.kolovoza u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku. Večer je započela s molitvom krunice, a potom je slijedila misa s propovijedi. Prvi dan devetnice predvodio je kapucinski mladomisnik fra Dean Lečić.

 

Na početku propovijedi kazao je kako su se vjernici okupili u svetištu radi Božje riječi koja je uvijek aktualna i živa, koja nam uvijek nešto poručuje. Istaknuo je da današnje evanđelje poziva na budnost te nastavio kako ljudi zapravo cijeli život žive u iščekivanju nečega ili nekoga. Cijeli naš život je život čekanja a mi kao vjernici imamo jednu dimenziju više a to je život koji dolazi poslije ovog, pa živimo iščekujući susret s našim Gospodinom, kazao je propovjednik.

 

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje koje je govorilo o susretu zaručnika s djevicama, mladomisnik Lečić je protumačio da je u ovom slučaju zaručnik Isus Krist a djevice su čitava Crkva, svatko od nas. U tom čekanju Gospodina ponekad se okrenemo više onom svjetovnom i zaboravimo da smo pozvani za nebo. Slika mudrih i ludih djevica slika je nas kršćana. Ponekad nismo dovoljno mudri da bismo shvatili kako doći na za taj svadbeni stol u kraljevstvu Božjemu. Mudar kršćanin je onaj koji čini dobra djela, koji živi vjernički i koji se trudi ljubiti Boga, on je poput mudrih djevica. Svjetiljke koje nose mudre djevice opisane u evanđelju napunjene su uljem koje predstavljaju naša dobra djela. Ako su nam djela dobra,ako ljubimo bližnje i Boga tada ulje u svjetiljkama našeg života nikada neće presušiti. Ako se uzdamo samo u sebe a Gospodina se sjetimo samo onda kada nam je teško, te svjetiljke će brzo dogorjeti, ulja neće biti dovoljno u njima. Jako je važno, na kraju je zaključio propovjednik, da ne dopustimo da nam nestane ulja u svjetiljkama odnosno da ne zaboravimo činiti sve ono dobro što nas vodi Gospodinu. Ako budemo milosrdni i dobri to ulje nikada neće presahnuti a svjetiljke, kada dođemo pred Gospodina, bit će upaljene a on će nas zbog te svjetlosti prepoznati kao svoje.

 

Na kraju je svima prisutnima zahvalio upravitelj svetišta fra Stanko Dodig i pozvao vjernike da nastave u tako velikom broju dolaziti i poticati i druge na slavljenje devetnice. Potaknuo je vjernike da svojim prilozima pomognu misionare u Boliviji. Zahvalio je i prvom predvoditelju devetnice mladomisniku Lečiću na ovoj večeri i budućim večerima u kojima će on predvoditi misu. Na drugom dijelu devetnice propovijedat će također kapucinski mladomisnik fra Tomislav Trandler.

 

Misno slavlje pjesmom je pratio zbor Gospe od milosrđa uz pratnju s. Celestine Jerčić i pod vodstvom Jelene Lončarić. 

            

Jelica Gjenero

 

Devetnica 00

Devetnica 01

Devetnica 02

Devetnica 02a

Devetnica 03

Devetnica 04

Devetnica 05

Devetnica 07

Devetnica 08