Dubrovačka Biskupija

U Pridvorju proslavljeno Uzvišenje sv. Križa: Kršćani ne štuju križ bez Isusa

U Pridvorju proslavljeno Uzvišenje sv. Križa: Kršćani ne štuju križ bez Isusa

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljena u nedjelju, 15. rujna u Pridvorju, ispred franjevačkog samostana sv. Vlaha i u hladu stoljetne platane. Na slavlju su se okupili svećenici i vjernici iz svih župa konavoskog dekanata, a propovijedao je predstojnik samostana i policijski kapelan fra Ivo Kramar. Pjesmom je slavlje uzveličala policijska klapa "Sv. Mihovil".

 

U propovijedi je predvoditelj slavlja govorio o tome kako ljudi uvijek iznova postavljaju pitanje kako prevladati zlo i ono negativno u životu. Pred tim se čovjek često zatvara, pada u rezignaciju i ne vidi izlaz. Najveći paradoks kršćanske vjere leži u činjenici da paradoks dolazi od sramote križa odnosno od raspetog Krista, istaknuo je propovjednik. Čovjeku se spasenje dariva u onome što je teško nositi i što se izbjegava. Od svojih učenika Isus traži da nose svoj križ.

 

Poruke misnih čitanja predstojnik Kramar je povezao sa situacijama današnjeg čovjeka kazavši u zaključku kako je križ u Isusovo vrijeme označavao najgore prokletstvo a onda postao znakom nade za sve obespravljene. Dodao je kako se od Konstatinova vremena u kršćanstvu časti Isusov križ, ali se ovom svetkovinom „ne slavi podizanje drveta, dviju prekriženih greda, nego se slavi uzvišenje pravednika na taj stup srama“. Kršćani ne štuju križ bez Isusa, iako se kroz povijest stalno događa to izopačenje, nego svoj pogled usmjeruju u živu osobu, u osobu raspete ljubavi. Potaknuo je vjernike da s ljubavlju nose svoj križ te naglasio kako raspeti grli sve ljude, a Božja ljubav obuhvaća i pravednike i grešnike.

 

U procesiji nakon mise uz brojne vjernike sudjelovali su policajci Dubrovačko-neretvanske županije koji su ove godine nosili zavjetni križ.A.T.

Fotografije: fra Drago Ljevar

 

Pridvorje 01

 

Pridvorje 02

Pridvorje 04

Pridvorje 05

Pridvorje 06

Pridvorje 07

Pridvorje 08

Pridvorje 09

Pridvorje 10

Pridvorje 11

Pridvorje 13