Dubrovačka Biskupija

Završila Svećenička skupština: Drugog dana se promišljalo o pastoralu na otocima

 

Drugi dan osme Svećeničke skupštine Dubrovačke biskupije u srijedu 18. rujna svećenici i redovnici započeli su zajedničkom misom u dubrovačkoj katedrali, a radni dio odvijao se u dvorani Ivana Pavla II..

 

Pastoralni vikar don Ante Burić održao je uvodno razmišljanje u zajedničku raspravu o pastoralu na otocima s obzirom na to da se 17 od 61 župe Dubrovačke biskupije nalazi na otocima (elafitsko otočje, Mljet, Korčula, Lastovo). To od svećenika koji na otocima nisu rođeni a na njima djeluju traži prilagođavanje jednom potpuno novom načinu života koji se posebice očituje u slabijoj prometnoj povezanosti, a i posebnom otočkom mentalitetu vjernika. Za neke to nije velika poteškoća, za druge jeste. „Izabravši nasljedovati Učitelja i Gospodina u svećeništvu, izabrali smo i to da ćemo se morati jako puno prilagođavati, što iz ljubavi prema Bogu i Crkvi, svakodnevno neumorno i činimo“, kazao je vikar Burić.

 

O radu biskupijskih vijeća, ureda i ustanova u proteklog godini sudionici skupštine mogli su se informirati iz pisane brošure te od pročelnika i voditelja koji su im se pridružili dobiti dodatna objašnjenja. Generalni vikar don Hrvoje Katušić moderirao je ovaj dio programa, a na kraju su u raspravi svećenici i redovnici imali prigode izmijeniti svoja promišljanja i dati prijedloge za poboljšanje rada. Riječima zahvale dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i zajedničkom molitvom za sinodu završila je osma Svećenička skupština Dubrovačke biskupije.

 

Podsjetimo, prvog dana skupštine gost predavač prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na KBF-u, Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanja “Kristom oslobođeni kako bi oslobađali za slobodu” i „Misionarsko poslanje župne zajednice u svjetlu Apostolske pobudnice pape Franje 'Evangelii Gaudium'”.

 

Angelina Tadić

Svecenicka 02 01

Svecenicka 02 02

Svecenicka 02 03

Svecenicka 02 05

Svecenicka 02 04

Svecenicka 02 06

Svecenicka 02 07

Svecenicka 02 08

Svecenicka 02 09

Svecenicka 02 10