Dubrovačka Biskupija

Orebić: Zaziv Duha Svetoga na početku nove nastavne i vjeronaučne godine

 

U prošli ponedjeljak, 9. rujna, započela je nova školska, pa tako i vjeronaučna 2019./2020. godina. Na misnim slavljima diljem biskupije te nedjelje molio se zaziv Duhu Svetomu za sretan početak, a u nekim župama će to biti narednih nedjelja.

 

U župi Pomoćnice kršćana u Orebiću vjeroučenici i njihovi roditelji okupili su se na prijepodnevnoj misi koju je predstavio župnik don Marko Stanić. Kako je ovo bila i nedjelja nakon blagdana Uzvišenja sv. Križa na kraju mise je svima podijeli blagoslov moćima svetog križa.

 

Na početku mise župnik je pozdravio sve prisutne, a posebno školsku djecu i one koji se brinu za njihov duhovni i materijalni prosperitet. Posebno je naglasio važnost cjelovitog odgoja kroz školsko razdoblje: „U školskom rastu jest bitna informatička strana, tj. što bolje djecu informirati o različitim sadržajima raznih disciplina, ali je isto tako važno djecu formirati kroz sadržaje koje nudi vjeronaučni odgoj,“ napomenuo je župnik. Himan „Dođi, Duše Presveti“ pjevao je dječji zbor zajedno sa župnim mješovitim zborom pod ravnanjem s. Anite Sučić, dominikanke.

 

Župnik je u prigodnoj homiliji interpretirao poruku predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju mons. Đure Hranića, koji je posebno istaknuo tridesetu obljetnicu društvenih promjena u Europi pa tako i tridesetu obljetnicu uvođenja vjeronauka u školske nastavne programe kod nas. U drugom dijelu poruke nadbiskup Hranić je napisao: „Katolički vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi ima pred očima najprije odnos čovjeka prema svojoj vlastitoj egzistenciji, a onda i prema cjelovitoj stvarnosti koja ga okružuje. Tek potom su specifični sadržaji i istine vjere predmet procesa njegova učenja i poučavanja. Upravo zbog toga Crkva ima pravo naglašavati važnost religije i kršćanske vjere te tumačiti posljednji smisao života i ljudskoga djelovanja. Na taj način ona daje doprinos odgoju i obrazovanju, koji čovjeka shvaća i potvrđuje u njegovu ljudskom dostojanstvu, čuva ga i štiti od mogućnosti da postane sredstvom bilo kakva interesa. Istodobno, Crkva štiti i sam sustav odgoja i obrazovanja, koji, čini se, često biva doveden u opasnost da postane predmetom različitih interesnih skupina.“

Više fotografija na mrežnoj stranici župe.

 

Župa Pomoćnice kršćana Orebić

Orebic 004

Orebic 005

Orebic 008

Orebic 036

Orebic 048