Dubrovačka Biskupija

Blato: Blagoslov prvašića, školskih torbi i knjiga

 

U župi Svih svetih u Blatu na Korčuli u nedjelju, 15. rujna, pod školskom misom u župnoj crkvi uz početak nove školske godine blagoslovljene su školske torbe, knjige te ovogodišnji prvašići. Misu sa zazivom Duha Svetoga je predvodio i blagoslov podijelio dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih don Željko Kovačević.

 

Dekan Kovačević se u svojoj propovijedi uvodno poslužio slikom krstarenja rekavši kako je za dobro krstarenje potreban brod, posada, plan putovanja i sami putnici. Tek tada se morem putuje od mjesta do mjesta i obilazi ih se te tako onda bude uspješno i lijepo krstarenje. Usporedio je to sa školom za koju se može reći da posadu čine nastavnici i osoblje škole, plan putovanja je dobar i zanimljiv program, a putnici su učenici. Tek kad su svi tu onda se upuštaju u avanturu koja traje osam godina.

 

„Ako svatko od vas na tom 'brodu' bude radio što se od njega traži siguran sam da ćete završiti svih osam razreda i da ćete biti zadovoljni“, poručio je župnik učenicima. Dodao je i kako je potreban red, rad i mir da bi sve prošlo u redu. Podsjetio je kako su na početku mise zazvali Duha Svetoga da im bude nadahnuće na tom putovanju i da svi budu uvijek otvoreni njegovim poticajima. Župnik je također potaknuo djecu i mlade da budu zainteresirani za nova znanja i vještine koje će učiti u svojoj osnovnoj školi.

 

Euharistijsko slavlje započelo je svečanom ulaznom procesijom sa križem i svijećama, na misi je pjevao dječji župni zbor "Stope" pod vodstvom s. Juliane Beretić, a djeca su prinijela i prigodne darove na misi.

 

Župa Svih Svetih Blato

Blato pocetak 01

Blato pocetak 02

Blato pocetak 03

Blato pocetak 05

Blato pocetak 06

Blato pocetak 07

Blato pocetak 08