Dubrovačka Biskupija

Biskup srednjoškolcima: Duh Sveti nam omogućuje dublje razumijevanje Krista kojeg nastojimo slijediti

Misno slavlje za učenike i učenice srednjih škola na području Dubrovnika te njihove profesore, ravnatelje i vjeroučitelje povodom početka nove nastavne godine u srijedu, 18. rujna predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji su bili: vjeroučitelj koji je primio mandat don Tonći Ante Prizmić, novi ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije don Josip Lebo te generalni vikar Dubrovačke biskupije i pročelnik Katehetskog ureda don Hrvoje Katušić. Na kraju mise biskup je podijelio kanonske mandate za predavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama te vjerskog odgoja u vrtićima.

 

Isus se često susretao, prema Lukinom evanđelju, s jednom pojavom koja se može opisati riječju obijest, a koja se iskazivala nezadovoljstvom onih koje je susretao i koji su u svojoj obijesti bili kritizeri svega, ništa im nije bilo dobro, protiv svega su govorili, na sve imali primjedbu, sve kritizirali, kazao je u uvodu propovijedi dubrovački biskup. S tom pojavom se Isus na neki način želio suočiti, razračunati, o čemu govori pročitani evanđeoski ulomak (Lk 7, 31-35) u kojem se na neki način uspoređuje djelovanje Ivana Krstitelja i Isusa, a za kritizere nije bilo dobro niti jedno.

 

„Ta pojava nije daleko niti od nas i ljudi našeg vremena. Ona dodiruje i utječe na sve pore društva, pa u društvo kao i u Crkvu unosi određeno nezadovoljstvo. Takvo društvo živi u negativnom ozračju baš zbog te obijesti koju imaju i nezadovoljstva koje stvaraju oni kojima ništa nije dobro. To se može dogoditi i unutar školskih ili odgojiteljskih zajednica, a nije daleko niti od onih koji su u duhovnom pozivu, bilo svećenika bilo vjeroučitelja“, primijetio je biskup.

 

Ako krivo razumijemo i krivo gledamo i ovo naše okupljanje na početku školske godine kada želimo zazvati Duha Svetoga, onda bi se i ono možda moglo shvatiti površno kao neka obijest. Potkrijepio je to primjerom djevojke koja se ne trudi učiti nego misli molitvom nadoknaditi nedovoljno učenje, te kazao kako to nije pravi način.

 

Da bi mladi bolje razumjeli što se želi ovakvim susretom biskup je na temelju čitanja skrenuo pozornost kako je sam Isus mudrost te ovakav početak školske godine „treba nas odvesti Isusu da bismo njega razumjeli na pravi način i da ne bismo bili oni, poput njegovih suvremenika, koji su nezadovoljni sa svim nego da bismo u njemu pronašli odgovore za sve svoje poteškoće.“ Pravilno razumijevanje Isusa omogućuje Duh Sveti. Njegova uloga nije da umjesto nas nešto čini nego da nam pomogne otkriti što i kako činiti stavljajući nam pred oči primjer života Isusa Krista, objasnio je biskup Uzinić.

 

Potom je mladima pročitao ulomak iz posinodalne pobudnice „Cristus vivit“, koji je plod sinode o mladima, a koji govori upravo o Duhu Svetome i njegovu djelovanju kako ne bi površno razumjeli njegovu ulogu.

 

U tom dokumentu papa Franjo kaže kako Duh Sveti pripravlja i otvara srca, ostavlja živom nadu, pomaže rasti u radosti. Ako primiš Duha Svetoga on te sve dublje uvodi u Kristovo srce kao bi tvoje srce sve više bilo ispunjeno njegovom ljubavlju, životom, snagom. Duh Sveti može promijeniti tvoj život, ispuniti ga svjetlošću i dati ti pravi pravac. On ništa osobi ne oduzima niti uskraćuje nego joj pomaže naći ono što treba. Papa dalje govori o tome kako im Duh Sveti pomaže naći tri stvari: ljubav, snažno iskustvo i strast. Prenio je i papin snažni opis o tome kako ljubav prema Bogu strašću obuzima cijeli život a to je moguće zahvaljujući Duhu Svetomu.

 

Na kraju mise, a prije dodjele mandata, pročelnik Katušić je pozdravio sve učenike, njihove profesore i ravnatelje. Posebno je pozdravio vjeroučitelje koji su primili mandate, potaknuvši ih da im u njihovom odnosu prema učenicima bude primjer sam Isus Krist i njegov odnos prema ljudima.  

 

Kanonske mandate su dobili: Andrija Arežina, Krunoslav Batinić, Ivana Bešker, Stefanie Milka Čihoratić, Kristina Ćibarić, Mario Ćurković, Helena Džakula, Gloria Tadić, Petra Herco, Anamarija Josić, Zoran Juko, s. Bernardica Jurić, Serafina Kalfić, Antun Končić, Ivan Kozina, Tea Kuzek, Ana Marčinko, s. Katarina Mihić, Roberta Nikšić, don Josip Mudri, s. Josipa Otahal, Tatjana Penava, don Tonći Ante Prizmić, Anita Puljić, Barbara Šeparović, Paula Tonković, Ana Zupčić te Marijana Obradović.

 

Šime Zupčić/A.T.

Pocetak nastave 01

Pocetak nastave 02

Pocetak nastave 04

Pocetak nastave 05

Pocetak nastave 06

Pocetak nastave 07

Pocetak nastave 08

Pocetak nastave 09

Pocetak nastave 09a

Pocetak nastave 10

Pocetak nastave 11

Pocetak nastave 12

Pocetak nastave 13

Pocetak nastave 14

Pocetak nastave 15