Dubrovačka Biskupija

Sudionici Međunarodne restauratorske radionice radili na namještaju u crkvi Gospe od Šunja na Lopudu

 

Međunarodna restauratorska radionica na Lopudu (International Conservation Workshop Lopud, ICWL 2019) održana je od 25. kolovoza do 8. rujna, a mladi studenti pod vodstvom profesora radili su i ove godine na restauriranju namještaja u crkvi Gospe od Šunja na Lopudu.

 

Konzervatorsko restauratorski zahvati obuhvatili su radove na polikromiranom ceremonijalnom namještaju iz apside te ormaru i tabernakulu u sakristiji. Izvedeni su završni radovi na oltarima Navještenja i Svetog Križa te na polikromiranoj ruci i raspelu propovjedaonice.

 

U programu radionice sudjelovalo je sedamnaest studenata i šest nastavnika iz više europskih gradova: Kölna, Antwerpena, Bruxellesa i Dubrovnika. Među nastavnicima bili su iz Kölna prof. Hans Portsteffen (polikromirana drvena skulptura) i Andreas Kruppa (konzervacija-restauracija drva), iz Bruxellesa Marianne Decroly (polikromirana drvena skulptura), iz Antwerpena Charles Indekeu (konzervacija-restauracija drva) te s Odjela za umjetnost i restauraciju, smjera drvo, Sveučilišta u Dubrovniku Joško Bogdanović i Marta Kotlar (restauracija metala).

 

Početak ove radionice seže u 1987. godinu a cijelu priču inicirao je tadašnji lopudski župnik don Ivan Vlašić. Nakon pauze zbog ratnih zbivanja radionica je aktivirana ponovo 1996. godine, a sad se održava pod pokroviteljstvom i nadzorom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Društva prijatelja dubrovačke starine i Društva za zaštitu spomeničke i prirodne baštine Lopuda.

 

A.T.

Izvor: Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku

 

wlopud 02

wlopud 03

wlopud 04

wlopud 06

wlopud 05

wlopud 07

wlopud 08

wlopud 09

wlopud 16

wlopud 20

wlopud 22

wlopud 01