Dubrovačka Biskupija

Ususret Izvanrednom misijskom mjesecu

 

U utorak, 1. listopada započinje u Katoličkoj Crkvi diljem svijeta Izvanredni misijski mjesec. Ovim mjesecom papa Franjo je predložio Crkvi da, obilježavajući stotu obljetnicu Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, čitav mjesec listopad posveti promišljanju o svom misijskom poslanju.

 

„Proslava ovog mjeseca“, piše papa Franjo u svojoj poruci, „pomoći će nam ponovno otkriti misijsku dimenziju naše vjere u Isusa Krista, vjere koja nam je besplatno dana kao dar na krštenju. Naša sinovska pripadnost Bogu nije nikada pojedinačni, nego je uvijek crkveni čin: iz zajedništva s Bogom, Ocem, Sinom i Duhom Svetim, mi smo, zajedno s mnogom našom braćom i sestrama, rođeni na novi život. Ovaj božanski život nije proizvod koji se prodaje – mi ne provodimo prozelitizam – nego bogatstvo koje treba darivati, prenositi i naviještati: to je smisao poslanja. Taj smo dar besplatno primili i besplatno ga dijelimo s drugima (usp. Mt 10, 8), ne isključujući nikoga. Bog želi da se svi ljudi spase i prispiju spoznaji istine te iskuse njegovo milosrđe zahvaljujući Crkvi, sveopćem sakramentu spasenja (usp. 1 Tim 2,4; LG 48).“

 

Tijekom ovog mjeseca će se u župama i crkvama na području Dubrovačke biskupije također više govoriti kroz homilije i kateheze ne samo o općem misijskom poslanju Crkve nego i o vrlo konkretnom, osobnom pozivu i poslanju, koje je svakom od vjernika darovano sakramentom krštenja, kako bi svi zajedno izgrađivali zajednicu krštenika.

 

Iz samog gesla koje je odabrano za ovaj Izvanredni misijski mjesec, „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“, očito je kako je Papina nakana još jednom snažno naglasiti poziv i poslanje koje snagom sakramenta krštenja, ima svaki krštenik. Ista je to nakana kojom se tijekom ove pastoralne godine vodimo i mi u našoj biskupijskoj zajednici, želeći promišljati o župnoj zajednici kao zajednici krštenika.

 

Razni prigodni materijali (brošura, čiji sadržaj donosi razna promišljanja na temu misija, različite liturgijske i animacijske materijale, te plakat i letak) mogu se pronaći na stranici Nacionalnog Ured za papinska misijska djela: misija.hr

 

A.T.