Dubrovačka Biskupija

Biskup na čestitanju 5780. Roš Hašana

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je u petak, 27. rujna na čestitanju židovske Nove godine Roš Hašana koje je u svojim prostorijama za predstavnike političkog, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života Dubrovnika priredila Židovska općina u Dubrovniku.

 

Pozdravljajući goste predsjednica Židovske općine u Dubrovniku Sabrina Horović napomenula je kako se bar jednom godišnje svi okupljaju na ovom čestitanju kao dobri prijatelji, te protumačila simboliku hrane koja se kod Židova na ovaj dan jede, a među njom su: jabuke prelivene medom, zrna šipka, datule, mrkva i glava ribe. Spomenula je kako ova zajednica radi na projektu Centra za istraživanje Židovske općine u Dubrovniku te je kao novogodišnju želju poželjela da dubrovačka sinagoga dobije rabina ili bar vjeroučitelja. Zaključila je s nekoliko zanimljivosti o državi Izrael koja je protekle godine slavila 71. godinu neovisnosti te čestitala Novu godinu.

 

Čestitke povodom 5780. Roš Hašana domaćinima su izrazili Joško Cebalo, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, Orlanda Tokić, dogradonačelnica Grada Dubrovnika, Salkan ef. Herić, imam Medžlisa Islamske zajednice u Dubrovniku, Miroslav Bošković, svećenik Srpske pravoslavne Crkve u Dubrovniku, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup te Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

 

Zamjenik Cebalo je istaknuo kako su Dubrovnik i cijela županija bili i jesu kvalitetno mjesto suživota i poštovanja svih vjerskih zajednica, što je potvrdila i dogradonačelnica Tokić dodavši kako se Grad Dubrovnik ponosi tom svojom raznolikošću kroz stoljeća.

 

Imam Herić je uz priču o dječaku i trulim krumpirima poželio svima ostvarenje želja te da se pred Bogom jednog dana može svjedočiti da se ono što se govorilo tako i mislilo, a ono što se mislilo da se i radilo. Svećenik Bošković je kazao kako je ovo međusobno okupljanje na jedan način služba Bogu jer se događa u vjerskom objektu i sve ih okuplja međusobna ljubav te izrazio radost što je dio takve zajednice. Biskup Uzinić je poželio šalom (mir) u ukupnom biblijskom značenju te riječi židovskoj zajednici kao i svim drugih zajednicama. Izrazio je zahvalnost na svemu što je židovska zajednica darovala čovječanstvu te zatražio oprost za nerazumijevanja kroz povijest naglasivši obiteljsku dimenziju odnosa. „Želio bih da sadašnjost već sada bude obilježena ovim 'šalom', a to se ne može dogoditi bez ljubavi koja se želi dati i bez služenja. Vjerujem da se to već događa na ovim našim susretima“, kazao je biskup. Poželio je ovoj vjerskoj zajednici da dobije rabina kako bi se mogla razvijati. Čestitkama se pridružio i rektor Tomić rekavši kako nije njegovo ovdje govoriti pa je svoj govor usmjerio na zahvalnost profesorici Horović, koja predaje na mostarskom sveučilištu i koja, kako je istaknuo, uvijek ide ususret čovjeku.

 

U pratnji biskupa bio je biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

 

Angelina Tadić

rosh hasana 01

rosh hasana 01a

rosh hasana 02

rosh hasana 03

rosh hasana 04

rosh hasana 05

rosh hasana 06

rosh hasana 07

rosh hasana 08

rosh hasana 09