Dubrovačka Biskupija

Ston: Blagoslovljena obnovljena starohrvatska crkvica sv. Mihajla

Ston: Blagoslovljena obnovljena starohrvatska crkvica sv. Mihajla

Znamenita starohrvatska crkvica sv. Mihajla u Stonu, crkvica zahumskih vladara iz X. stoljeća, blagoslovljena je u subotu, 28. rujna, večer uoči blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Uime dubrovačkog biskupa obnovljenu crkvu je u sklopu euharistijskog slavlja blagoslovio kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović.

 

U crkvici se nalaze značajne očuvane freske hrvatskih vladara i svetaca. Vladar u kraljevskoj odori franačkog tipa jasno svjedoči komu je pripadalo ovo područje kroz svu povijest. Još značajnija je kruna na glavi hrvatskog vladara koja svjedoči o značenju Zahumlja i Huma u hrvatskoj državi prije tisuću godina. Dio kamene plastike s pleterom i ukrasima izložen je u župnom Lapidariju u Stonu, a dio je na samoj crkvici. Posebno se ističu golubice koje piju iz kaleža.

 

I sama crkvica i samostan na Mihajlu, koji se nažalost sve više urušava, svjedoče o burnoj povijesti ovog kraja, ali svjedoče i o postojanosti, ustrajnosti i vjeri na kamenu, moru, polju i soli za Boga i dom. Pleter je vez ljubavi, vjere i zavjeta Stonjana za svoju baštinu. Stonjani su sretni što se opet, nakon svih problema koje prate ovu starohrvatsku crkvicu, u njoj opet pjeva, moli i slavi misu.

 

Župnik don Miljenko Babaić je za obnovu posebno zahvalio: Ministarstvu kulture RH, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i kulturne baštinu u Dubrovniku, Hrvatskom restauratorskom zavodu, Društvu prijatelja dubrovačke starine, općini Ston, 'Dom izgradnji' i izvođačima radova, te inž. Matku Vetmi koji je u ime Biskupije vršio nadzor izvođenja radova.

 

U slavlju mise kancelar Marjanović je zahvalio Bogu i svima koji su omogućili da se opet radujemo slavlju euharistije u ovoj crkvici. Naglasio je važnost Zahumlja i Stona u očuvanju vjerskog i narodnog duha u ovom dijelu Lijepe naše do granica negdašnje hrvatske kneževine. Posebno je istaknuo važnost molitve i štovanja svetih anđela u svakodnevnim zazivima vjernika.  Istaknuo je susret Natanaela, kasnije apostola Bartolomeja s Isusom. To nije bio susret kratkog divljenja kao danas kod tzv. 'pop zvijezda' koji često imaju samo trenutak slave. Natanael je pod smokvom razmišljao, meditirao, molio i tu se dogodio susret njega i Boga koji ga je zatim u susretu s Isusom obogatio za cijeli život. To je put vjernika: osobna molitva i izgradnja koja u susretu s Isusom u crkvi, u euharistiji doživljava oduševljenje i kršćanski stav za cijeli život. Naše hodočašće danas k ovoj starohrvatskoj crkvici, radost jer je obnovljena, slavlje mise, sve je to lijepi osjećaj vjere jer je Bog s nama i u nama, zaključio je propovjednik.

 

Župa sv. Vlaha Ston

blagoslov 01

blagoslov 02

blagoslov 03

blagoslov 04

blagoslov 05

blagoslov 06

blagoslov 07

blagoslov 08