Dubrovačka Biskupija

Vjernici Blata hodočastili do kapele sv. Mihovila iz 14. stoljeća

Na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela u župi Svih svetih u Blatu na 26. nedjelju kroz godinu 29. rujna slavljena je misa ispred kapele sv. Mihovila. Proslavi su nazočili vjernici iz župe Svih Svetih, a misno slavlje je predvodio don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih Blato.


Prije i nakon mise bila je procesija od prilazne ceste do brda na kojem se nalazi crkvica sv. Mihovila u kojoj su uz župnika sudjelovali bratimi Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova te bratimi Bratovštine Svih Svetih, ministranti, redovnice te policajci.


U svojoj propovijedi dekan Kovačević je naveo što Sveto pismo piše o arkanđelu Mihaelu istaknuvši kako je arkanđeo vršio Božju volju ma kako teško bilo. Crkva od početaka štuje svete anđele i arkanđele među njima posebno glavnog vojskovođu vojske evanđeoske svetog Mihaela/Mihovila/Mihajla.

 

„Njemu Crkva i na Istoku i na Zapadu od samih početaka kršćanstva posvećuje crkve, kapele i oltare, zaziva ga kao zaštitnika pojedinih župa, biskupija, crkvenih ustanova i pokrajina, njemu određuje blagdane i svetkovine. Tako su učinili i naši pređi sagradivši ovu kapelu koja se prvi put spominje 1346. godine, i uzeli su arkanđela za zaštitnika“, kazao je župnik Kovačević. Oni su željeli da im on bude kao znak, štitonoša od svega onoga što se u ljudskim životima pokazuje kao lažno svijetlo. I za to smo im zahvalni. Očevi i majke su djeci davali imena po njemu i drugim arkanđelima, neka tako bude i dalje. A Bog neka im po zagovoru zaštitnika pomogne da u svagdanjem životu budu na njegovom putu i ostanu njemu vjerni, zaključio je propovjednik.

 

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod vodstvostvom s. Juliane Beretić.

 

Župa Svih svetih Blato

blato m01

blato m04

blato m03

blato m05

blato m06

blato m07