Dubrovačka Biskupija

Fra Ante Vučković na proslavi sv. Mihajla u Lapadu: Kad iz našeg srca izlaze optužbe, srce je ugroženo

 

Župa svetog Mihajla u Dubrovniku proslavila je u nedjelju, 29. rujna, svetkovinu svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje i trodnevnicu svetom Mihajlu predvodio je prof. dr. sc. fra Ante Vučković, profesor filozofije na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

 

U svojoj je homiliji propovjednik aktualizirao nedjeljna čitanja. Govoreći o Natanaelu i njegovim predrasudama o Mesiji (Iv 1, 43-51) osobito se osvrnuo na Isusov odgovor njemu :"Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom." Ovaj Isusov odgovor nije precizan i ne daje nam informacije o onome što je Isus vidio, kao što ni ostali učenici nisu znali o čemu je riječ. Evanđelje nam ostavlja prostor da razmislimo što bi to moglo biti. Profesor Vučković primijetio je da ova rečenica iz evanđelja zapravo govori o nama samima: "Ovo evanđelje tebi kaže kakve su ti misli. To što si možda pomislio da se dogodilo nešto neprimjereno, to govori nešto o tebi, a ne o Natanaelu, jer ti misliš da Bog traži pogreške ljudi i da Bog vreba kad će te uhvatiti u krivoj riječi, u grijehu."

 

Približavajući dubinu redaka iz evanđelja predvoditelj slavlja je nadodao govor o "tužitelju" kojeg je sv. Mihajlo, kako piše u knjizi Otkrivenja, zbacio jer je on bio tužitelj naše braće. Optuživanje je i ljudska sklonost, ali upravo je tužba ili kleveta nešto što sigurno ne dolazi od Boga. "Neovisno o svim nevoljama koje nam se događaju tijekom života", kazao je, "i kad iz mojeg srca izlaze optužbe, možda mogu biti u pravu, imati čvrste argumente, ali moje srce je ugroženo, moje srce je otrovano - a to nije od Boga. Što čini Isus? On opravdava. On traži dobre razloge da nas opravda te nam šalje Duha Branitelja koji će nas braniti. Bog hoće braniti svoje."

 

Bog je kao trgovac koji traži skupocjeni biser, kad ga nađe sve će dati za njega. Takav odnos Bog ima prema nama, on traži najbolje u nama. Bog je tamo gdje jedno u drugom tražimo biser, a "mi smo u stanju tražiti ljepotu u drugim ljudima, zapravo imamo izbor tražiti dobro ili zlo, premda smo pozvani činiti dobro, činiti to što anđeli čine, činiti to što Isus čini. To su otvorena nebesa."

 

Na samome kraju euharistijskog slavlja župnik župe svetog Mihajla don Robert Čibarić zahvalio je svima okupljenima naročito onima koji su na bilo koji način doprinjeli slavlju zaštitnika župe. Druženje i čašćenje nastavljeno je ispred crkve sv. Mihajla.

 

Tea Kuzek

wDSC 0145

wDSC 0153

wDSC 0170

wDSC 0175

wDSC 0218

wDSC 0229

wDSC 0236

wDSC 0245

wDSC 0248