Dubrovačka Biskupija

Proslava sv. Franje u Male braće: Kroz pukotine života Krist dolazi do srca čovjeka

U crkvi Male braće u Dubrovniku u petak, 4. listopada, svečano je proslavljen spomendan sv. Franje Asiškog. Prema starom običaju, prije večernje mise, franjevci su dočekali dominikance na vratima crkve. Nakon pozdrava i čestitki, koje su franjevci primili od braće dominikanaca za spomendan svog utemeljitelja, zajedno su krenuli u procesiji prema glavnom oltaru. Pred oltarom su otpjevali pjesmu: "Serafski otac Franjo i apostolski Dominik, oni nas poučiše zakon Tvoj Gospodine!"

 

Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju mnogih svećenika, predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku. U propovijedi se osvrnuo na život sv. Franje Asiškog, osobito na veliki zaokret u njegovom životu. Sv. Franjo se u mlađoj dobi užasavao od gubavaca kojih je u to vrijeme bilo mnogo. Fr. Tomislav je opisao kakva je to zapravo bila bolest i kakvo je bilo društveno stanje tih gubavaca. Najčešće su bili odbačeni od sviju, a smatralo se da su svoju bolest zaslužili lošim ponašanjem. Veliki zaokret u Franjinu životu dogodio se kada je sišao s konja i poljubio gubavca. "Neki novi neobičan osjećaj došao je u njegovo srce, čuo je Isusove riječi, koje smo i mi maloprije čuli u evanđelju: Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima."

 

Propovjednik je istaknuo kako je i sam Franjo bio mladić dobro odjeven i pomalo egocentrik, ali se u njemu nastanio besmisao i upravo je to bila pukotina kroz koju je čuo Isusove riječi i mogao u gubavcu prepoznati samoga Isusa. U tome možemo naći i odgovor na pitanje zašto se i sami zovemo kršćanima: "Možemo reći zato što smo kršteni, ali pretpostavljam da se i u vama nešto prelomilo. Nešto u prošlosti ili sadašnjosti. To može imati veze s vašom obitelji, učinjenom ili neučinjenom stvari, rečenom ili prešućenom rečenicom, sa zdravljem, s ovisnošću, s usamljenošću, s izgubljenošću, s nekim nedostatkom koji je vaša tajna ili s nekim posebnim događajem. To može biti lom u vašoj izgrađenoj slici svijeta i taj lom ustvari postao je pukotina kroz koju je Krist došao do vašeg srca."

 

Na kraju euharistijskog slavlja fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće, zahvalio je propovjedniku i braći dominikancima te svima okupljenima što su uveličali svečanu proslavu spomendana sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda.

 

Tea Kuzek

wDSC 0149

wDSC 0167

wDSC 0179

wDSC 0180a

wDSC 0182

wDSC 0195

wDSC 0204

wDSC 0202a