Ispiši ovu stranicu

Blato: Uz zahvalnost za prošlost moliti i kršćanski živjeti u sadašnjosti

  • Srijeda, 09. listopada 2019 09:05

 

Povodom Dana neovisnosti u utorak, 8. listopada, u Blatu na Korčuli u župnoj crkvi slavljeno je svečano misno slavlje koje je predvodio župnik župe Svih svetih i dekan Korčulanskog dekanata don Željko Kovačević. Svečanost je uzveličao svečani ulazak bratima bratovštine Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova. 

 

U propovijedi se župnik osvrnuo na primjer života suzaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baka, koji se na ovaj dan slavio, te njihovo slavljenje u Crkvi. Spomenuo se i državnog blagdana Dana neovisnosti Republike Hrvatske i povijesnih okolnosti koje su do toga dovele.

 

„Za ovo smo zahvalni Božjoj providnosti. Na blagdan suzaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baka zahvaljujem nebeskoj majci i sv. Vlahu za sve što su učinili našem narodu i mjesnoj biskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata kad smo proživljavali pravu Kalvariju“, kazao je propovjednik dodavši kako je uz molitvu krunice i njihov zagovor Bog pomogao.

 

Župnik se spomenuo i još nekih događaja iz povijesti kao i događaja u župnoj zajednici te potaknuo na očuvanje obitelji, razumijevanje za njih i unutar njih te važnost zahvalnosti na svim razinama.

 

Misi je prethodilo polaganje vijenaca pred Spomen križem podignutim u čast svim poginulim braniteljima na mjesnom groblju svetog Križa. Uz župnika, komemorativnom programu nazočilo je izaslanstvo Općine Blato, V.U. Kumpanija te član HGU Svete Vincence, a ujedno i ovogodišnji predkrizmanik Petar Šeparović “Burćina“ koji je odsvirao Mirozov.

 

Župa Svih svetih Blato

Dan neov Bl 01

Dan neov Bl 02

Dan neov Bl 03

Dan neov Bl 04

Dan neov Bl 05