Dubrovačka Biskupija

Misa za domovinu i proslava suzaštitnika biskupije u katedrali

 

U dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u utorak, 8. listopada koncelebrirano misno slavlje uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske i blagdan zaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baha predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U uvodnom dijeli mons. Uzinić se osvrnuo na vrijeme kada su sv. Srđ i Bah bili zaštitnici Dubrovnika. Prema legendi oni su bili graničari prema Istoku i u tajnosti kršćani. Njihovu vjernost Kristu platili su mučeničkom smrću i postali zaštitnici Dubrovnika sve do 972. godine kada na to mjesto dolazi sv. Vlaho, a oni ostaju suzaštitnici Grada. Spominjući se Srđa i Baha, rekao je biskup Uzinić, možemo se spomenuti svih onih koji su u raznim ratovima branili Dubrovnik, a posebno od 1991. do 1995. godine. Njima možemo pridružiti one branitelje, vojnike i sve druge žrtve, i vojne i civilne, i odati im priznanje i za njih moliti kako bi bili pridruženi sv. Srđu i Bahu u zajedništvu svetih na nebesima, a sve druge da se nastave truditi živjeti isti onaj život služenja na dobro onih kojima su poslani.

 

U kontekstu sv. Srđa i Baha, nastavio je mons. Uzinić, i rata koji se dogodio na ovom prostoru, a kojeg se ovih dana osobito spominjemo sa žaljenjem konstatirajući da oni glasovi koji su doveli do toga rata nisu ostali u prošlosti nego žive i u sadašnjosti, zanimljiv je jedan detalj. To je obrana Srđa koji nije pao, a zahvaljujući tome nije pao ni Grad. Biskup Uzinić je istaknuo da vjeruje da se uz trud, ljubav i zalaganje branitelja može pripisati određena zasluga i sv. Srđu koji je na taj način vršio svoju ulogu zaštitnika i suzaštitnika Dubrovačke biskupije.

 

Mons.Uzinić se osvrnuo na Dan neovisnosti Republike Hrvatske naglasivši da je isti dan kada se napadao Dubrovnik, bio napadan i Istok i središnji dio Hrvatske gdje su neprijatelji željeli izvršiti atentat na hrvatskog predsjednika pok. Franju Tuđmana. To je bio i neposredan povod da se na tajnoj sjednici Sabora donese odluka o neovisnosti i razdruživanju s drugim republikama. Taj Dan neovisnosti je dan kada smo pozvani jedni drugima čestitati, rekao je biskup Uzinić, pri tom čestitajući svima prisutnima, ali je to dan i molitve za sve one koji su utkali svoje živote u tu neovisnost. Zadatak nas koji sada živimo je da svoje sposobnosti ugrađujemo u dobrobit vlastite zemlje. Nije bilo lako dobiti neovisnost, ona je plaćena velikom cijenom, cijenom krvlju mnogih.

 

Potrebno je promisliti što smo tom neovisnošću postigli i što smo od tog vremena od kada smo se proglasili neovisnima pa do sada ostali neovisni, zapitao se biskup Uzinić. Oslobodili smo se socijalizma i njegove ekonomije ali smo se dali zarobiti neoliberalizmom i ekonomijom za koju papa Franjo kaže da je ekonomija koja ubija, u kojoj jedni postaju sve bogatiji a drugi sve siromašniji.

 

Puno je pitanja koja se možemo i trebamo pitati, dodao je biskup te kao najvažnije pitanje istaknuo: „Najvažnije je pitanje gdje je nestao onaj žar i ljubav, želja za služenjem i ulaganjem života, posebno u vrijeme kad smo osnivali državu i stvarali neovisnost, danas kada bismo tu neovisnost kroz služenje i žrtvovanje trebali živjeti.“ Danas kao da nismo spremni dati život ni za vlastitu obitelj ni za vlastitu djecu. Imamo domovinu koja polako demografski umire i za koju je pitanje ima li budućnosti.

 

Dan neovisnosti je dan kada se ne bismo trebali predati pesimizmu, ali je dan kada bismo trebali prepoznati svoju odgovornost. A tu nam može pomoći i današnja liturgija i ulomak iz knjige proroka Jone, kazao je biskup. Potaknuo je vjernike da se obrate poput Ninivljana, ljudi iz grada Ninive, koji su se posuli pepelom i odlučili promijeniti način života, koji su poslušali Božji poziv i obratili se. Potaknuo je sve da prepoznaju što nije dobro počevši od sebe samoga i da krenu u obraćenje.

 

Da bismo otkrili u čemu smo pogriješili možda nam može pomoći ulomak iz Biblije o Mariji i Marti, nastavio je biskup. Marta predstavlja kršćane koji misle da sve mogu svojim snagama. Nemaju vremena za Boga uzdaju se samo u svoje snage. Marija je ona koja je ostala samo u molitvi. Ne možemo ostati zatvoreni samo u svoj prostor i svoje potrebe, kazao je nadalje biskup. Potrebno je da Marija postane Marta. Nadahnjivati se Isusom i služiti kao što su činili mnogi. Ne samo nazivati se kršćaninom nego u svakom segmentu života tako i djelovati, zaključio je biskup Uzinić.

 

Svečanu misu u glazbenom djelu pratio je katedralni zbor pod vodstvom prof. Maje Marušić. Među brojnim vjernicima na misi su bili i predstavnici lokalne vlasti.

 

Jelica Gjenero

Dan neovisnosti 01

Dan neovisnosti 02

Dan neovisnosti 03

Dan neovisnosti 04

                                                        Dan neovisnosti 05

Dan neovisnosti 06

Dan neovisnosti 07