Dubrovačka Biskupija

Mlada misa don Roberta Karačića: Krist suobličava svećenika sebi, a svećenik se mora truditi uprisutnjivati ga svaki dan te dijeliti tajne njegove ljubavi svima

Mlada misa don Roberta Karačića: Krist suobličava svećenika sebi, a svećenik se mora truditi uprisutnjivati ga svaki dan te dijeliti tajne njegove ljubavi svima

Novi svećenik Dubrovačke biskupije don Robert Karačić proslavio je svoju mladu misu u nedjelju, 20. listopada, dan nakon svećeničkog ređenja, u rodnoj župi sv. Nikole u Cavtatu, točnije u hotelu Croatia. Na mladomisničkom slavlju okupio se veliki broj župljana ove župe i osobito župe svetog Mihajla iz Lapada gdje je posljednjih 11 mjeseci don Robert vršio svoj đakonski praktikum i gdje će sada nastaviti svoje poslanje kao mladomisnik. Propovjednik je bio prof. dr. sc. Mladen Parlov, bivši rektor Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu i sadašnji dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

 

Propovijed je započeo mislima o tome tko je katolički svećenik i što je pozvan činiti. Najprije, pojasnio je, ne smijemo zapasti u opasnost mijenjanja i napuštanje one objave koju nam je sam Bog uputio i na mjesto toga postavljati vlastite ideje i slike. U tome nam pomaže sadržaj misijske nedjelje kako bismo ispravno shvatili tko je to katolički svećenik. "Crkva je, kao takva, misijska. Otac nebeski ima naum spasiti cijelo čovječanstvo i on šalje svih. I Isusa, svoga Sina, šalje u isto poslanje. Cijela Crkva je, prema Isusovom pozivu, pozvana da tome bude svjedok u svim vremenima. Još jedno izrazitije poslanje u cijeloj Crkvi dobivaju svećenici. Svećenici nastavljaju poslanje ljubavi koje je Otac dao svome Sinu."

 

Kao što Sin objavljuje Očevu ljubav, tako i svećeniku to postaje jedina zadaća. Propovjednik se u tom kontekstu osobito obratio mladomisniku: " Dragi Roberte, ti nemaš druge zadaće doli svijetu dati Boga. Svijet ima svega previše. Tvoja zadaća im je donijeti Boga, Isusa Krista." Nakon toga obratio se svim okupljenima: "Ne možete izabrati jednog čovjeka i postaviti ga na čelo zajednice, da predsjeda svima vama. To se ne događa na taj način. Bog bira i Bog izabire. Sveti red je sakramenat koji Krist ustanovljuje. Mi samo možemo moliti da Bog pošalje radnike u žetvu."

 

Nastavio je pojašnjavati identitet katoličkog svećenika tumačeći Božji zahvat koji se događa u svećeničkom životu. Krist suobličava svećenika sebi, a svećenik se mora truditi uprisutnjivati ga svaki dan te dijeliti tajne njegove ljubavi svima. Samo iz stalne prisutnosti odnosa s Isusom, rađa se poslanje svećenika. Prva je, stoga, zadaća svećenika naviještati ljudima Riječ Božju. Ona je hrana, kako svećeniku, tako i svima onima kojima je naviješta i tumači. Svećenik, kao takav, stoji na čelu zajednice kako bi je ljubio i vodio, a ne njome gospodario.

 

Na kraju je zaključio: "Ako budemo mjerili naše poslanje prema kriterijima ovoga svijeta, to će nam ego biti sve jači - pokaži se, budi važan, a upravo to je ono što nas odvaja od Božjeg puta. Umri, umri sebi, tebe sve manje treba biti, da bi Krist živio u tvom životu. Živi svoj život da se uvijek pitaš: Gospodine, što ti od mene tražiš?"

 

Pri samom završetku svečanog euharistijskog slavlja mladomisnik don Robert zahvalio se svima koji su ga pratili na putu do svećeništva, osobito svojoj obitelji i župnoj zajednici na čelu sa župnikom don Matom Karamatićem, i zamolio da svi i dalje nastave moliti za njega kako bi bio dostojan svog svećeničkog poslanja. Udijelio je svima okupljenima mladomisnički blagoslov.

 

Tea Kuzek

Mlada misa Cavtat 01

Mlada misa Cavtat 01a

Mlada misa Cavtat 02

Mlada misa Cavtat 03

Mlada misa Cavtat 04

Mlada misa Cavtat 05

Mlada misa Cavtat 06

Mlada misa Cavtat 07

Mlada misa Cavtat 08

Mlada misa Cavtat 09

Mlada misa Cavtat 10

Mlada misa Cavtat 11

Mlada misa Cavtat 12