Ispiši ovu stranicu

Proslava na Dančama: Gospa od Danača poziva nas na ustrajnu molitvu za dolazak Kraljevstva Božjega

  • Ponedjeljak, 21. listopada 2019 19:27
Proslava na Dančama: Gospa od Danača poziva nas na ustrajnu molitvu za dolazak Kraljevstva Božjega

Blagdan Gospe od Danača ili točnije Sv. Marije od milosti, proslavljen je u nedjelju, 20. listopada kod redovnica franjevki na Dančama. I ove godine brojni hodočasnici došli su Majci u pohode zahvaljujući joj i moleći da ih svojim zagovorim prati i dalje.

 

Svečano misno slavlje u 17 sati predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Svoju propovijed započeo je mislima iz teksta „Ploviti se mora“ koji je kapetan Ivica Đanko Zupčić, ploveći Indijskim oceanom, napisao 2008. za monografiju 'Crkva i samostan svete Marije na Dančama'. (Tekst je objavljen kao svjedočenje pomoraca o zagovoru Gospe od Danača, zaštitnice i nebeske Majke pomoraca.)

 

Na bespuću oceana, svjestan snage i sile mora, pomorac se spontano počinje moliti za pomoć i zagovor nebeske Majke, Gospe od Danača. Kako na moru tako i u životu, padamo na koljena onda kad nam je teško i kad nas život pritisne raznim nedaćama, kazao je propovijednik. Gospa od Danača je simbol takve zaufane molitve i mnoge je uslišila na ovom mjestu.

 

No takva molitva nije najizvrsniji oblik molitve a na to upozoravaju i pročitano evanđelje i blagdan Gospe od Danača. Gospodin obećava nešto više i drugačije, a to je Kraljevstvo Božje, istaknuo je generalni vikar. „Gospa od Danača nas poziva da ustrajno molimo za dolazak Kraljevstva Božjega, jer to je najvažnije u našem životu. 'Tražite najprije Božje kraljevstvo i sve ostalo će vam se nadodati', Isusove su riječi i neka naša ustrajna molitva bude upravo ona iz Očenaša: Dođi kraljevstvo tvoje!“

 

Kraljevstvo Božje je društvo poniznosti i služenja. Gospodin od nas traži da i mi budemo ponizni u svom služenju drugima i slijedimo njegov primjer. Na takvu promjenu i evanđeosku novost, poziva nas ponizna službenica Gospodnja, Gospa od Danača, rekao je propovjednik i zaključio s pitanjem iz pročitanog evanđelja: „Kada Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ Pitanje vjere nije koliko ustrajno molim, nego koliko tražim Kraljevstvo Božje i koliko se stavljam u službu tog Kraljevstva.

 

Na kraju svečane mise predvoditelj je u ime svih izmolio posvetnu molitvu Gospi od Danača i skupa sa nazočnim svećenicima podijelio svima prisutnima Božji blagoslov. Blagdansko slavlje se potom nastavilo pred crkvom i samostanom uz slatke kolačiće koje su sestre marljivo pripremile za sve hodočasnike.

 

Osim svečane mise u svetištu je slavljena i jutarnja misa u 8 sati koju je predvodio fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće u koncelebraciji s don Marinom Lučićem, župnikom katedrale i župe sv. Andrije.

 

Prema tradiciji blagdan Gospe od Danača, čiji je izvorni naslov Čistoća Majke Božje, slavi se uvijek u treću nedjelju listopada.

 

s. Katica Dabo

Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća s Danača

 

Gospa od Danaca 01

Gospa od Danaca 02

Gospa od Danaca 03

Gospa od Danaca 04

Gospa od Danaca 05

Gospa od Danaca 06

Gospa od Danaca 07

Gospa od Danaca 08

Gospa od Danaca 09