Dubrovačka Biskupija

Završila akcija "72 sata bez kompromisa": Druženje sa starijim sugrađanima i misa zahvalnica

Završila akcija "72 sata bez kompromisa": Druženje sa starijim sugrađanima i misa zahvalnica

Misnim slavljem u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku u nedjelju, 20. listopada, nakon tri dana volontiranja završen je ovogodišnji volonterski maraton „72 sata bez kompromisa" koji se održao po peti put u Dubrovniku.

 

Volonteri su se okupili u Lapadu kako bi zahvalili Gospodinu na još jednoj izvršenoj akciji. Misno slavlje predvodio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup uz koncelebraciju don Roberta Ćibarića, župnika u Lapadu te don Tonćija Ante Prizmića, župnog kapelana župe Boninovo.

 

U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na to da nitko od vjernika ne smije biti sudac koji će druge osuđivati, a sebe uzvišavati, već da trebaju prepoznati potrebe drugoga. Puno više se dobiva kada dajemo, a ne kada tražimo da nam daju, a 72 sata bez kompromisa primjer je takvog davanja, riječi su biskupa Uzinića.

 

Dubrovački biskup je do sada svake godine sudjelovao kao volonter 72 sata bez kompromisa te je izrazio svoju radost što su se mladi uključili u tako velikom broju i smatra da je to rezultat molitve, ne samo volontera, već cijele Crkve.

 

Nakon mise Ivo Roko, koordinator akcije "72 sata bez kompromisa" i Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade uručili su poklon koji su volonteri sami pripremili, biskupu i župniku. 

 

Dubrovnik je ove godine imao oko 250 volontera na 25 različitih akcija, a neke od njih su bile: pomoć svojim sugrađanima u čišćenju životnih prostorija te samo omogućavanje normalnih životnih uvjeta, posjet centru za rehabilitaciju „Josipovac" te pituravanje životnih prostora, osposobljavanje prostorija Klasične gimnazije, osposobljavanje knjižnice, uređivanje zelenih površina te čišćenje odmarališta, pravljenje kolača te soka od metvice te mnoge druge akcije koje su volonteri vrijedno odrađivali kroz 72 sata. Svaka akcija je bila posebna i zasebna sama za sebe, volonteri su se trudili odraditi najbolje posao te odraditi što prije kako bi mogli nastaviti dalje. Osim što su bili vrijedni i beskompromisni međusobno su se upoznali te stvorili nova prijateljstva.

 

Završna akcija održala se u Domu za starije i nemoćne „Domus christi" gdje su volonteri posjetili sugrađane treće životne dobi, donijeli im poklone koje su sami kroz akciju pripremili za njih te su se kroz nedjeljno popodne družili s njima, razgovarali i dijelili životna iskustva.

 

Nakon završne mise svi volonteri su bili pozvani na zajedničko druženje uz roštilj u prostorijama župe sv. Mihajla.

 

Ovakvo iskustvo dubrovačke volontere je potaknulo, kako kažu, da njihova 72 sata ne traju samo ova tri dana akcije već da traju kroz cijelu godinu te da će se truditi sudjelovati i djelovati kroz ostatak godine do iduće akcije.

 

72 sata bez kompromisa - Dubrovnik

72kraj 01

72kraj 02

72kraj 03

72kraj 04

72kraj 05

72kraj 06

72kraj 07

72kraj 08

72kraj 09

72kraj 11

72kraj 12

72kraj 13

72kraj 14

72kraj 15