Ispiši ovu stranicu

Ekumenizam kroz umjetnost: Izložba Nit u palači Sponza

  • Četvrtak, 24. listopada 2019 08:46
Ekumenizam kroz umjetnost: Izložba Nit u palači Sponza

 

U palači Sponza u utorak 22. listopada je otvorena izložba slika pod naslovom „Nit“. Na izložbi je 14 umjetnika predstavilo svoja djela nadahnuta likom Isusa Krista. O likovnom djelu izložbe govorili su o. Stevan Kovačević i prof. Teo Trostmann. Duhovnu misao izrekli su don Marin Lučić, pater Vinko Maslać i o. Dražen Tupanjanin.

 

U glazbenom djelu otvaranja izložbe sudjelovali su: slavljenički tim molitvene zajednice Effata s voditeljem prof. Mihom Boškovićem i zbor sv. Anastazija s voditeljicom Brankom Janković. Program je predstavljala prof. Maja Borić-Žugaj.

 

U uvodnom djelu prof. Borić-Žugaj je pozdravila sve prisutne i zahvalila na odazivu. Zahvalila je svima što su prepoznali ovaj darovani trenutak u kojem se može otvoriti zatvoreno i spojiti razdvojeno i ispružiti ruku u stisak ohrabrenja. Istaknula je Majku Božju koju jednako štuju i pravoslavci i katolici, kojoj je Bog dao zadatak koji nadilazi razum a to je da spoji nebo i zemlju. Po Marijinim rukama primili smo svi onoga koji povezuje, podiže i spaja, kazala je. Kao Marijinoj djeci darovan nam je trenutak sudjelovanja u stvaranju. Ako dopustimo da se ova tajanstvena nit ovije oko našeg srca i napravi ga nebeskim kruhom i sami ćemo vlastitu nit uplesti u dragocjeno tkanje, u lice našega Gospodina u kojem će biti i naš odraz, zaključila je voditeljica riječima koje su najavile program nadahnut Božjim duhom.

 

Pater Maslać je u svom obraćanju auditoriju rekao da je radostan što je večeras tu. Istaknuo je da je nit koja nas svih drži i veže Majka Marija koja je rodila Isusa Spasitelja. Rekao je da tu radost koju svi okupljeni osjećamo možemo zahvaliti Majci Mariji koja nas je okupila i puninom Duha od Oca darovanog. Svoje obraćanje prisutnima zaokružio je recitirajući pjesmu Mariji Aleksa Kokića.

 

Don Marin Lučić je govorio o crvenoj niti koja nas svih želi povezati, nas koji se razlikujemo u talentima, sposobnostima i pogledima. Želi nas povezati u zajedništvu Duha Svetoga. Ovom izložbom stvaramo prigodu živjeti otvorena nebesa i Božji silazak među nas, nastavio je. Želimo dopustiti Njemu da omekša naše tvrdo srce da nas vrati k sebi, na Put. A On je Put Istina i Život. Nije pitanje kako ljubiti Boga, nego kako u svoj život pustiti Božju ljubav. On ljubi, vjeran ostaje. On želi tkati mojom niti svoju prisutnost i protkati svako srce zajedništvom duha, zaključio je.

 

Otac Kovačević je svima zahvalio na organiziranju susreta i sudjelovanju te predstavio oca Tupanjanina, za kojeg je rekao da je već jednom dotakao srce dubrovačkog auditorija na jubileju obilježavanja 1700. godina stradanja dubrovačkog parca sv. Vlaha. O. Tupanjanin je trebinjski paroh, teolog, svećenik i strastveni čitač kojeg je ponekad teško odvojiti od knjige, među ostalim je kazao.                                                         

 

O. Tupanjanin je izrazio zadovoljstvo i radost što sudjeluje na ovoj izložbi. Pozivajući se na riječi sv. Pavla istaknuo je da smo pozvani na slobodu djece Božje koju svjedočimo svojim stavom i cjelokupnim životom. Sama zamisao ovog susreta na koji je pozvan doživio je kao stajanje u slobodi na koju nas je Krist oslobodio. Istaknuo je da je ovo druženje u slavnom i drevnom Dubrovniku zajednički poduhvat dviju kršćanskih zajednica, pravoslavne i katoličke. Svi koji smo ovdje sudjelujemo u jednom ekumenskom događaju. Ekumenizam je ponekad kao pojam opterećen negativnim konotacijama, oni koji tako misle uveliko gube iz vida riječi iz Pavlove poslanice Galaćanima o stajanju u slobodi, rekao je otac Tupanjanin. Jaram ropstva se odnosi na slijepo vjerovanje normama iz Starog zavjeta i odbacivanje pobjede Boga u osobi Isusa Krista. Kršćanska vjera i njen ekumenizam se ne dokazuju nego prvenstveno pokazuju, naglasio je otac Tupanjanin. Mi svi koji smo ovdje smo u takvoj misiji, misiji pokazivanja pred sredinom u kojoj živimo da je ekumenizam moguć ako ljudi imaju dobru volju a ne samo dobre ideje, zaključio je u svom izlaganju.

 

Prof. Trostmann je u svom izlaganju rekao da svaki čovjek traži u svom životu mir, Kristov mir i ljubav. Mir je moguć samo ondje gdje svi sudionici dolaze primjereno do riječi i gdje se poštuju i vole međusobno. Mir koji želi biti trajan mora voditi računa o istini. Umjetnost kršćanske Evrope je često na svojim javnim prostorima pokazivale anđele mira, rekao je prof. Trostmann.

 

Na kraju se svima zahvalila akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann. Rekla je da je zahvalna Gospodinu što je odabrana za ovaj projekt. Istaknula je da su svi prisutni obogatili ove divne trenutke. Nit koja nas je sve povezala je Isus Krist i na tome sam zahvalna, zaključila je slikarica Trostmann i pozvala sve prisutne na razgledanje umjetničkih djela inspiriranih likom Isusa Krista.

 

Otvorenju izložbe nazočili su i pravoslavni episkop vladika Dimitrije Rađenović i katolički biskup mons. Mate Uzinić.

 

Jelica Gjenero

Nit 01

Nit 02

Nit 03

Nit 04

Nit 05

Nit 06

Nit 07

Nit 10

Nit 09

Nit 11

Nit 12

Nit 13

Nit 14