Dubrovačka Biskupija

Misa za djelatnike biskupije: Osluškivati Duha i prepoznavati znakove vremena

Misa za djelatnike biskupije: Osluškivati Duha i prepoznavati znakove vremena

Djelatnici Dubrovačke biskupije okupili su se u petak, 25. listopada na jutarnjem misnom slavlju u dubrovačkoj katedrali prije redovitog mjesečnog kolegija. Misu za djelatnike biskupijskih vijeća, ureda, ustanova predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U propovijedi biskup je kazao da je u čovjekovoj nutrini prisutan i „pali čovjek“, te da je čovjeku potreban poticaj da radi na sebi, da bude bliže Isusu Kristu i njegovoj milosti koji su jedini sposobni da učine ono što mi ne možemo sami, a to je da budemo sposobni za dobro. Na temelju misnih čitanja potaknuo je vjernike na čitanje znakova vremena. Kazao je da je svako vrijeme milosno vrijeme i čitati znakove vremena znači moći prepoznavati u konkretnom vremenu taj Božji plan spasenja, moći otkrivati u svakom vremenu da je to milosno vrijeme, da je to vrijeme spasenja.

 

To znači, kazao je biskup, biti pažljiv na taj plan spasenja kojega Bog ima sa svakim vremenom i koji se ostvaruje u vremenu, Isus nam prigovara da znademo čitate ovozemaljske znakove vremena, ali ne zato što znamo čitati te znakove, nego što ne znamo čitati znakove i njegove blizine i njegovog spasenja. Biskup je postavio pitanje zašto znademo čitati znakove ovozemaljskog vremena, te odgovorio da je to zato što nas to zanima, a oni drugi znakovi nas ne diraju, te nastavio: „Zato što često naše srce nije zainteresirano, zato što naše srce vidi samo sebe, svoj interes, a ne vidi onaj Božji plan. Ne primjećuje u svijetu u kojem živimo tragove Božjeg spasenja. Naše srce često nije zapaljeno njegovom ljubavlju, a kad srce ne gori Isusovom ljubavlju, kad u njemu ne plamti Duh Sveti, onda ni naše oči ne vide ono što Bog želi vidjeti, naše uši ne čuju što Bog želi i naša volja ne prihvaća što Bog prihvaća i što je njegova volja“. 

 

Potaknuo je vjernike da „zapale“ svoje srce, kako bi u njemu zavladala Božja logika, i kako bi srcem zavladao Božji plan, koji je plan spasenja, koji je plan milosti.  Kazao je i da je potrebno postati graditelji Božjeg kraljevstva već sada i ovdje, te naći svoje mjesto i svoj način kako se ugraditi u povijest spasenja i kako svoje vrijeme učiniti boljim, milosnim vremenom spasenja. Istaknuo je da je to nakana i biskupijske sinode koja se treba održati 2022. godine, a to je godina u kojoj slavimo 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha. Podsjetio je da u molitvi za sinodu molimo „da budno osluškujemo poticaje tvojega Duha kako bismo, osjetljivi za potrebe svih ljudi, ispravno čitali i razlučivali znakove vremena te bili u svijetu svjedoci radosti i nade“, kazavši da je to zadaća kako njega kao biskupa, tako i svećenika i svih vjernika laika, tu posebno istaknuvši upravo djelatnike biskupijskog ordinarijata. „Pokušajmo se otvoriti Duhu Svetom, dozvoliti mu da on zapali naša srca, da nas učini zainteresiranima kako bismo čitali i razumjeli znakove vremena, te svjedočili radost i nadu.“, zaključio je biskup. 

 

Šime Zupčić/A.T.

misa 02

misa 03