• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Razmišljanje uz Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje - 2012. (UVOD)

Razmišljanje uz Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje - 2012. (UVOD)

Cvjetnica je. Obilježavaju je masline i slavni Gospodinov ulazak u Jeruzalem, ali i Gospodinova muka. Zato se današnja nedjelja naziva i Nedjeljom muke Gospodnje. Dan je to kojim započinje Veliki i Sveti tjedan i u kojem čitamo povijest posljednjih Isusovih dana kojima je on izvršio i završio svoje mesijansko poslanje navjestitelja i svjedoka Božje ljubavi. S tim kako se to dogodilo danas će nas upoznati Markovo evanđelje. Marko nije povjesničar i njegov izvještaj i nije povijesni izvještaj. Marko prepričava povijesni događaj u ozračju svog vremena. Želimo li shvatiti i pravu poruku izvještaja o ovom trebamo voditi računa jer nam ova činjenica pomaže shvatiti kako nam, u ovoj nedjelji i Velikom tjednu koji je pred nama, nije dovoljno otkriti što je Bog u Isusu Kristu učinio za nas, nego i kako se to što je on učinio za nas odražava na ovo naše vrijeme i konkretni život koji živimo.

U duhu izrečenoga valja reći da je Markovo evanđelje napisano početkom sedamdesetih godina prvog stoljeća, četrdesetak godina nakon događaja koje opisuje, ali i neposredno nakon što su započeli progoni kršćana. Svojim evanđeljem, posebno ovim izvješćem o muci, Marko želi progonjene kršćane pozvati na ustrajnost, ukazujući ima na Krista koji je trpio. U tom vremenu su postojali i drugi sudionici puta križa, ne samo u smislu političkih i vjerskih vođa, nego i unutar zajednice kojoj Marko piše, a od kojih su neki, zbog interesa postali izdajice, drugi zbog straha zatajili svoje kršćanstvo ili pobjegli, a neki su, možda oni od kojih se to najmanje očekivalo, pa i među poganima, progonjenima pružali pomoć i utjehu, zbog njih i njihove ustrajnost ispovijedali vjeru u božanstvo Isusa Krista. U svjetlu onog što se dogodilo u Isusu Kristu Marko im želi pomoći kako bi jedni ustrajali, drugi se obratili, a svi u sebi probuditi vjeru u Boga koji nas tako i toliko ljubi da je ne samo bio spreman umrijeti, nego koji je stvarno umro za nas i naše spasenje.  Ustrajnost, pa makar i u trpljenju, ima smisla! Obraćenje je moguće bez obzira što napravili i kako se ponijeli prema Isus i onima koji su njegovi!

Pokušajmo ovoga biti svjesni, kako bismo i mi povijesni događaj koji nam je Marko prepričao, mogli čitati u ozračju svog vremena i svoje situacije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)