Dubrovačka Biskupija

Zahvalnost za plodove zemlje u Orebiću

U župi Pomoćnice kršćana u Orebiću na ovu zadnju nedjelju u listopadu na župnoj misi proslavljen je Dan kruha i Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje. Ispred oltara su školska djeca, predvođena vjeroučiteljicama Anitom Vidović Vranješ i Marinom Damjanović Tolj, postavili mnogo različitih košara i košarica s plodovima zemlje i rada ruku čovječjih. Bila je tu i košarica, koju su donijela djeca iz vrtića. Sa svojim tetama i roditeljima su prošlog petka imali 'Dan kruha' u vrtiću. Na dugom stolu je bilo postavljeno puno vrsta kolača i kruha. Govorilo se o kruhu i plodovima zemlje, a na kraju je župnik don Marko Stanić zamolio Božji blagoslov uz zajedničku molitvu „Oče naš“.

 

Na početku mise župnik je pozdravio sve prisutne i naglasio važnost i vrijednost ovog dana, kada sebi trebamo posvijestiti, da sve što imamo primamo od Boga, a također i od brata čovjeka. „Zato se uz svakodnevne prozbene molitve trebaju uzdići iz naših srdaca i molitve zahvale i Bogu i čovjeku“. Kao uvod u misno slavlje Rebeka Roso je izrecitirala himnu kruhu, a svoj doprinos slavlju dao je i Dječji zbor, vođen s. Anitom Sučić.

 

Župnik je u homiliji, na primjeru farizeja i carinika koji su se došli pomoliti u hram, govorio o pravim vrijednostima i patvorinama. „Može čovjek imati mišljenje i o sebi i o drugima, ali Bog daje konačni sud. Zato treba uvijek imati na pameti Isusove riječi iz današnjeg Evanđelja: Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje bit će uzvišen. Lijepo je rekla slijepa Helen Keller: Ja ne mogu učiniti sve, ali ipak mogu učiniti nešto. I ja neću odbiti učiniti ono što mogu učiniti i po milosti Božjoj ja to i hoću učiniti“.

 

Više fotografija na mrežnoj stranici župe.