Dubrovačka Biskupija

Župa Svih svetih u Blatu proslavila patrona župe: Božje zapovijedi su znakovi na putu prema svetosti

 

Svetkovinu Svih svetih župa u Blatu na Korčuli proslavlja kao patrona župe te su toga 1. studenog služene tri mise na kojima su sudjelovali vjernici u velikom broju.

 

Svečanu koncelebriranu misu u 10 sati u župnoj crkvi predslavio je fra Petar Milanović - Trapo, franjevac Splitske provincije, s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe i dekanom Korčulanskog dekanata.
Misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine „Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova“ i bratovštine „Svih svetih“.

 

U uvodnom pozdravu dekan Kovačević čestitao je svetkovinu Svih svetih okupljenim vjernicima ali i članovima bratovštine „Svih svetih“.

 

Proslavljena i putujuća Crkva

 

Na početku homilije propovjednik je kazao kako je obišao mnogo zemalja ali nije gotovo nigdje našao tako lijepi stari kršćanski katolički pozdrav „Hvaljen Isus i Marija“. Kod nas se u pozdravu spominje i Marija, a drugdje ne, što pokazuje koliko je naš narod pobožan Mariji, a ona je na čelu svih svetaca koje slavimo, nastavio je propovjednik. Objasnivši što se sve slavi na ovaj dan podsjetio je na temeljne istine katoličke vjere te se zadržao na tumačenju pojma općinstvo svetih.

 

Kazao je i kako mi molimo za svoje pokojne, a oni kad stignu u raj mole za nas te je tako proslavljena i putujuća Crkva jedna Crkva. Duh Sveti potiče nas da činimo ono dobro, lijepo i plemenito u svijetu punom različitih izazova. Tko to prihvaća živi u radosti i miru, a to je važno, to su veliki darovi koje nam Bog daje. Nadalje je propovjednik progovorio o milosti Božjoj, važnosti sakramenata, kreposti, darovima Duha Svetoga uz pomoć kojih vjernici mogu postati sveti, a na što ih Bog poziva u realnosti u kojoj se živi. Na primjerima je objasnio kako se danas krše sve Božje zapovijedi koje su zapravo znakovi na putu prema svetosti te o različitim idolima kojima se ljudi klanjaju.

 

„Pozvani smo da opslužujemo Deset Božjih zapovijedi, doslovno živimo evanđelje, često primamo sakramente posebno ispovijedi i pričesti, a ova pomoć nam je potrebna da ostanemo u milosti Božjoj da bismo se mogli snažnije i čvršće vježbati u krepostima, da bismo uvijek bili na putu dobra, ljubavi, čistoće i svetosti. A Marija, majka Isusova i majka naša, daje nam veliki primjer življenog kršćanstva na koje smo i mi pozvani“, istaknuo je predvoditelj slavlja.

 

70 godina neprekidnog djelovanja u bratovštini Svih svetih

 

Po završetku ovog misnog stavlja župnik Kovačević je obznanio kako u bratovštini Svih svetih g. Ante Petković “Dančana“ ove godine obilježava 70 godina neprekidnog djelovanja u bratovštini, te mu je ovom prigodom uz asistenciju najmlađeg ministranta uručio izmoljeni posebni Apostolski blagoslov pape Franje.


Riječi zahvale uputio je i starješina bratovštine „Svih svetih“ Ivan Žaknić Beor koji je se u svom obraćanju ukratko osvrnuo na službe koje ovaj jubilarac s puno ljubavi i požrtvovnosti obavlja usprkos starosnoj dobi, te mu je u ime bratovštine uručio i prigodnu zahvalnicu.


Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem dirigentice prof. Dalije Gavranić uz orguljašku pratnju Tončija Oreba.

 

Na kraju misnog slavlja predvoditelj Milanović podijelio je svečani blagoslov nakon čega je uslijedila procesija prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković gdje je bila kratka molitva.

 

Misa na groblju Svetog Križa

 

U 15 sati popodne na mjesnom groblju Svetog Križa služena je misa za sve pokojne, koju je također predvodio fra Petar Milanović - Trapo, franjevac Splitske provincije, a koncelebrirao je don Željko Kovačević. Na ovoj misi također su sudjelovali bratimi bratovštine „Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova“ i bratovštine „Svih svetih“. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem dirigentice prof. Dalije Gavranić.

 

Nakon mise uslijedila je molitva odrješenja za sve pokojne. Misi je prethodilo polaganje vijenca pred spomen-križ u spomen na sve poginule branitelje, kojem je nazočilo izaslanstvo Općine Blato, Narodna glazba Blato te HGU Sveta Vincenca.

 

Na starom groblju

 

Na Dušni dan, 2. studenog Blaćani posjećuju staro groblje u kojem se pokapalo do 1905. godine. Kao i svake godine, u kapeli je služena misa za sve pokopane na tom groblju te izmoljeno odrješenja za sve pokojne.


Toga dana u župi su također slavljene tri mise i to u Svetištu bl. Marije Petković, u župnoj crkvi te u spomenutom starom groblju Svetog Križa.


Misu u starom groblju predvodio je župnik Kovačević, a misi su uz ministranta nazočili bratimi bratovštine „Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova“, članovi mješovitog župnog zbora te ostali vjerni puk.

 

Po završetku misnog slavlja prije završnog blagoslova župnik je blagoslovio grobove te izmolio odrješenja za sve pokojne.

 

Župa Svih svetih - Blato

 

Svi sveti Blato 01

Svi sveti Blato 02

Svi sveti Blato 03

Svi sveti Blato 04

Svi sveti Blato 05

Svi sveti Blato 06

Svi sveti Blato 07

Svi sveti Blato 08

Svi sveti Blato 09

Svi sveti Blato 10

Svi sveti Blato 11

Svi sveti Blato 12

Svi sveti Blato 13

Svi sveti Blato 14

Svi sveti Blato 16

Svi sveti Blato 17