Dubrovačka Biskupija

Korčula: Predavanje o ciboriju Marka Andrijića

 

U ponedjeljak, 4. studenog u crkvi sv. Marka u Korčuli djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda održali su predavanje o radovima na ciboriju Marka Andrijića. Korčulani su pokazali veliko zanimanje za ovo predavanje.

 

Na samom početku sve nazočne pozdravili su župnik don Frano Kuraja i predsjednik gradskog Vijeća Korčule Marko Skokandić. U nastavku predavanja ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše pojasnila je kako Hrvatski restauratorski zavod ovim predavanjem želi približiti ovaj vrijedni kulturno-povijesni spomenik žiteljima Korčule koji ga baštine kako bi ga bolje razumjeli i bolje čuvali.

 

O opsegu izvedenih radova ukratko je govorio konzervator-restaurator Ivan Sikavica koji je naglasio kako su tijekom radova konzervatori morali odlučiti i mijenjati opsege poslova koji će se odraditi zbog veoma lošeg stanja ciborija i narušene njegove statike. Ciborij je u konačnici obnovljen prema nacrtu Marka Andrijića što je iziskivalo i dodatno istraživanje spisa o ciboriju koji se nalaze u Državnom arhivu Zadar.

 

Upravo to o čemu je govorio konzervator-restaurator Sikavica detaljnije je pojasnio arhitekt i konzervator Goran Nikšić koji je 2012. godine obranio doktorsku disertaciju o Marku Andrijiću, najvećem korčulanskom graditelju i klesaru. Odmah na početku svog izlaganja Nikšić je najavio predavanja koja planira održati u Korčuli na temu rada i djela Marka Andrijića koja su nepravedno bila zanemarena do sada, a bila su izuzetan doprinos života Korčulanima kroz 15. stoljeće pa i danas. Osim na ciboriju Marko Andrijić je radio i na zvoniku katedrale te na kulama i zidinama grada i time oblikovao današnju prepoznatljivu vizuru starog grada Korčule. Korčulani sa zanimanjem iščekuju predavanja o životu i djelu Marka Andrijića.

 

Nena Seretinek

Predavanje ciborij 01

Predavanje ciborij 02

Predavanje ciborij 03

Predavanje ciborij 04

Predavanje ciborij 05

Predavanje ciborij 06

Predavanje ciborij 07

Predavanje ciborij 08

Predavanje ciborij 09