Dubrovačka Biskupija

Obljetnica posvete crkve u Blatu: Mi smo živa Crkva

Obljetnica posvete crkve u Blatu: Mi smo živa Crkva

Vjernici župe Svih svetih Blato u četvrtak, 14. studenog, na spomendan sv. Nikole Tavelića, prvog proglašenog hrvatskog sveca, obilježili su 339. obljetnicu posvete župne crkve u Blatu na Korčuli. Svečano misno slavlje prevodio je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih Svetih Blato.

 

U propovijedi se župnik je ispričao jednu šalu pokojnog svećenika don Luke Depola te kroz to objasnio okupljenim vjernicima među kojima je bilo dosta djece, što je to crkva. Najvažnije mjesto je ono gdje se nalazi Presveti Oltarski Sakrament pored kojeg uvijek gori svijetlo. Zatim je važan oltar, koji je uvijek lijepo i po pravilima uređen. Povezao je to s čovjekovim tijelom u kojem je najvažnije srce. U to srce sakramentom krštenja Bog je ulio prvo sjemenje vjere koja se razvija dalje. Tako da je svaki krštenik mala crkva u kojem je srce svetohranište u kojem treba rasti Isusova riječ.

 

Crkva ima svoj smisao postojanja ako su u njoj vjernici. Ima danas u svijetu crkava u kojima nema vjernika, kazao je propovjednik te spomenuo djeci kako jedna takva služi služi za čuvanje bicikala, na što su se djeca nasmijala.

 

Da bi ova crkva bila živa svatko joj treba dati svoje srce, nastavio je župnik. A ona raste i hrani se kroz ispovijed i pričest, te tako ostajemo vjerni Isusu.

 

„Danas želimo proslaviti spomen gradnje ove vanjske crkve, ali još više se želimo sjetiti svog krštenja. U ovoj župnoj zajednici u Blatu mi činimo Crkvu. I zato želimo da bude što manje onih koji su udaljeni od Crkve i što više živih članova koji slave Boga i raduju se što su postali djeca Božja“, zaključio je župnik Kovačević.  

 

Proslavu obljetnice posvete župne crkve pjesmom su uveličali župni zbor i dječji župni zbor „Stope“.

 

Medijska grupa župe Blato

obljetnica 01

obljetnica 02

Obljetnica 03