Dubrovačka Biskupija

Europski dan srednjoškolaca dubrovački srednjoškolci proslavili predstavljanjem svojih istraživačkih i kreativnih projekata

Europski dan srednjoškolaca dubrovački srednjoškolci proslavili predstavljanjem svojih istraživačkih i kreativnih projekata

 

Dvadesetak istraživačkih, kreativnih ili umjetničkih uradaka učenika srednjih škola i učeničkih domova s područja Dubrovačke biskupije predstavljeni su na Europski dan srednjoškolaca u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Program je to kojeg već četvrtu godinu organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije a odvija se pod geslom „Znanje se množi dijeljenjem“. I uistinu na ovom danu srednjoškolci i njihovi mentori imaju prigodu ne samo predstaviti drugima svoje uratke nego i sami vidjeti što se tijekom prošle školske godine radilo u drugim školama te takvim dijeljenjem međusobno se obogaćivati i dobivati možda i nove ideje za svoje programe.

 

Istaknula je to profesorica Marija Čizmić Marušić koja je uime Vijeća organizirala ovaj dan. „Ovo je dan kad izlazite iz okvira vaših učionica i dijelite s nama ono što ste napravili da i drugi kolege vide što se radi tijekom godine. Raduje nas kad vidimo da ima puno kreativnog i kvalitetnog rada što nam daje optimizam za ubuduće“, kazala je prof. Čizmić Marušić.

 

Okupljene učenike i njihove mentore pozdravio je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić te im čestitao Europski dan srednjoškolaca. Poručio im je kako nije dobro učiti samo da se prođe ili da se dobije izvrsna ocjena nego treba učiti tako da se iz toga što se nauči može na nov način živjeti, oploditi darove koje nam je Bog dao i staviti ih u službu drugih.

 

Na smotri je sudjelovao sedam srednjih škola i tri učenička doma, a radovi koje su prikazali bili su iz različitih nastavnih područja.

 

Smotru je pjesmom otvorila Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića. Školski zbor je otpjevao dvije skladbe „Ne diraj moju ljubav“ i „La musica di note“. Zbor čine učenice Jelena Vidojević, Marta Šimunović, Petra Nikoleta Raguž, Karla Stražičić, Stela Vukić, Iva Marković, Loreta Puljizević, Sara Jerković, Antonia Džamarija i Matea Šaltić, a vodi ga profesorica Marija Manjić.

 

Ekonomska i trgovačka škola predstavila je svoj istraživački rad „Određivanje kakvoće okoliša pomoću GLOBE protokola“ kojeg su pod vodstvom mentorice Sanje Ćulić izradili i prezentirali učenici ekonomske gimnazije Mia Marić, Matija Brbora i Matea Zovkić. Gimnazija Dubrovnik je predstavila rad „Kako je Ćiro mijenjao život Konavljana“ autorice Stanke Mujo izrađen pod vodstvom mentorica Kiti Korda Jurica. Program su prezentirale Mirta Čengija i Paola Seko.

 

Dubrovačka privatna gimnazija predstavila se sa četiri svoja projekta. Amatersku predstavu na govorima Dubrovnika i Boke kotorske „Bokeško-dubrovački splet“ predstavili su učenici Stjepanka Dabo i Jakov Vukšić. Mentor je bio ravnatelj škole Tomislav Franušić. „Avantura u Lici“, projekt nastave u prirodi u suradnji s Outward Bound Croatia, predstavili su Patrik Siništaj i Petra Pleština, a mentori ovog projekta bili su Iva Strnad, Mario Puškarić, Marija Zadil i Božena Bilić. U privatnoj gimnaziji postoji i Debatni klub kojeg je predstavio učenik Vedran Sarić, a posjetitelji u dvorani su mogli vidjeti i dokumentarni film koji prikazuje debatu na temu grafiti po Gradu. Mentorica je bila Sanja Ćimić. O Školi ambasadoru Europskog parlamenta govorila je Nikolina Družić, a ovaj projekt je rađen pod vodstvom mentorice Marija Zadil.  

 

Medicinska škola Dubrovnik nakon uvodne prezentacije o školi koju je održala dr. Lana Ferizović Karađole, prikazala je pet projekata. Tri su projekta E-medica: „Cijepljenje – da ili ne“ kojeg su radile učenice Laura Klešković i Marija Buljan pod vodstvom mentorice Mihaele Tepšić, „Intoksikacija komunikacijom“ autorica Lare Bačić i Marije Okmažić s mentoricom Marijom Čupić prezentirale su Marija Mustapić i Anđela Tomović, učenice III. razreda te „Jedemo (ne)zdravo u školi“ autorica Gabrijela Stipanović, Anđela Tošić  i Željka Mihaljević pod vodstvom dr. Lane Ferizović Krađole predstavile su Marija Mustapić i Anđela Tomović. „Šuma liječi bolest spriječi“ naslov je uratka projekta SEMEPa učenica Tine Martinović i Mije Sare Munitić pod vodstvom mentora dr. Lane Ferizović Karađole i dr. Šime Karađolea. Projekt Eko škole „Informacija je tu. Što ćeš učiniti?“ vodila je mentorica Barbara Begović s učenicima Lucijom Leonardom Oršulić, Mihaelom Antolović, Tinom Martinović i Sandrom Rožić.

 

Srednja škola Petra Šegedina Korčula podijelila je s ostalim sudionicima svoj crtani film „S mamom u šetnji“ autorice Paule Petković, učenice IV. razreda. Mentor je bio Željko Petković.

 

Muški učenički dom predstavio se dokumentarnim filmom „Alex“ kojeg su ostvarili polaznici filmske skupine: Antonio Dragojević, Aleksandar Lazinica, Mato Šundrica, Zoran Borovina, Nikica Batistić, Ivan Mustapić, Ante Parilo, Antonio Tomić, Ante Marević, Roko Jelčić, Marin Jurković uz voditelja Mira Bronzića.

 

Umjetničku školu Luke Sorkočevića predstavio je duo Ana Vidojević, violina, i Nina Zvone, violončelo, koje su izvele djelo „Passacaglia“ (Handel-Havorsen), a mentorica je Ana Zanini Mozara.

 

Ženski učenički dom i ove godine je predstavio zanimljive uratke kreativno-likovne sekcije koju vodi Marina Bobić. Sliku (diptih) „Radio valovi“ izradile su Lana Suhor, Mia Suton, Nikolina Marlais i Monika Franušić, nakit od kabela i bužira radile su Nikolina Marlais, Mihaela Ledinić, Mia Suton, Lana Suhor, Nikolina Krile, Katarina Blitvić, Kristina Prnić, i Monika Franušić dok su haljinu od odbačenih kišobrana nazvanu „Ombreletta“ strpljivo izrađivale Lana Suhor, Mia Suton, Nikolina Marlais, Mihaela Ledinić i Matea Zelen. Uratke ženskog učeničkog doma predstavile su Nikolina Marlais i Monika Franušić.

 

Na kraju smotre okupljeni su mogli pogledati još dva filma. Kratki igrani film „Ime mi je Mara“ osmislila je i ostvarila filmska radionica Ženskog učeničkog doma "Paula di Rosa" koju vodi s. Ružica Dodig, dok se Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića predstavila svojim prvim filmom „Klasična things“. Autor filma je Bruno Restović, učenik III. Razreda, a glavne uloge odigrale su Đivo Šimunovic, Marta Lasić, Manuela Zegnal, Stela Vukić, Orsat Moretić i Karmen Knežić.  

 

Program su vodile Luciana Lonac i Manuela Zegnal, učenice klasične gimnazije. Smotri srednjoškolskih radova nazočila je i zamjenica pročelnika gradskog odjela za školstvo Ružica Marković.

 

Angelina Tadić

Dan srednjskolaca 01

Dan srednjskolaca 01A

Dan srednjskolaca 02

Dan srednjskolaca 03

Dan srednjskolaca 04

Dan srednjskolaca 04a

Dan srednjskolaca 05

Dan srednjskolaca 06

Dan srednjskolaca 07

Dan srednjskolaca 08

Dan srednjskolaca 09

Dan srednjskolaca 10

Dan srednjskolaca 11

Dan srednjskolaca 12

Dan srednjskolaca 12a

Dan srednjskolaca 13

Dan srednjskolaca 14

Dan srednjskolaca 15

Dan srednjskolaca 16

Dan srednjskolaca 17

Dan srednjskolaca 18

Dan srednjskolaca 19

Dan srednjskolaca 24

Dan srednjskolaca 25

Dan srednjskolaca 26

Dan srednjskolaca 20

Dan srednjskolaca 23

Dan srednjskolaca 27

Dan srednjskolaca 22

Dan srednjskolaca 21