Dubrovačka Biskupija

Ususret Godini sv. Nikole Tavelića hodočasnici iz Dubrovnika u njegovom nacionalnom svetištu u Šibeniku

Ususret Godini sv. Nikole Tavelića hodočasnici iz Dubrovnika u njegovom nacionalnom svetištu u Šibeniku

U ranojutarnjim satima u subotu 9. studenog grupa od 37 hodočasnika uputila se na hodočašće u Šibenik u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. U svetištu su hodočasnici slavili misu koju je kao duhovnik na hodočašću predvodio don Ante Marković. Poslije mise sa životom sv. Nikole, prvog hrvatskog proglašenog sveca, i s poviješću svetišta hodočasnike je upoznao gvardijan i upravitelj svetišta fra Ivan Bradarić.

 

Sudionici hodočašća također su posjetili i franjevački muzej u sklopu samostana i izložbu „Put sandala“ koja govori o životu i mučeništvu sv. Nikole Tavelića koje su snimili sami Šibenčani. Za cijelu Crkva u Hrvatskoj 15. studenog proglašena je jubilejska Godina sv. Nikole Tavelića.

 

Osim svetišta sv. Nikole Tavelića u itinerarij hodočašća bio je uključen posjet Marijanskom svetištu Gospe od okova ili Gospe od Vrpoljca u Vrpolju gdje je hodočasnike dočekao don Ante Omazić koji ih je upoznao s dugom povijesti svetišta i svim što je mjesto pretrpjelo za vrijeme komunizma. Poslije kratkog upoznavanja sa samim svetištem hodočasnici su pošli i do monumentalnog kipa Gospe od okova koji se nalazi u vanjskom dijelu svetišta.

 

Hodočašće je također uključilo posjet najljepšoj hrvatskoj katedrali, katedrali sv. Jakova u koju je izgradio kipar Juraj Dalmatinac, njezinoj krstionici i novotvorenom Interpretacijskom muzeju Šibenske biskupije „Civitas Sacra“ koji u potpunosti prati sva moderna tehnička dostignuća u muzejskom izložbenom postavu.

 

Kao i svaki put ova specifična hodočasnička grupa nije ostala dužna svojim domaćinima pa su im u poklon smo im odnijeli slike sv. Vlaha, dubrovačkog parca, sličice blaženice s područja Dubrovačke biskupije bl. Marije Petković i domaći proizvod Neretve mandarine, od Mirka Šiljega.

 

Sljedeće hodočašće će se održati 8. veljače kada će se hodočastiti na Široki brijeg povodom 75. obljetnice pokolja fratara.

 

Hodočasnici

Fotografije: Niko i Mato Kralj

Sibenik 01

Sibenik 02

Sibenik 03

Sibenik 03a

Sibenik 04

Sibenik 05

Sibenik 06

Sibenik 07

Sibenik 08

Sibenik 09