Dubrovačka Biskupija

Blagoslov mladih vina u Blatu te predstavljanje obnovljenih relikvijara

 

Župa Svih svetih u Blatu na 33. nedjelju kroz godinu 17. studenog pod svim misama prikupljala je milostinju za siromašne kao i u ostalim župama i kapelama na području Dubrovačke biskupije, kada Katolička Crkva slavi 3. Svjetski dan siromašnih.


Vjernici župe Svih svetih u Blatu pod župnom misom proslavili su i blagdan sv. Martina. Iako prema običaju proslava treba biti ispred kapelice posvećene ovom svecu, zbog izrazito nepovoljnih i nestabilnih vremenskih prilika misa je u dogovoru s vinarima prebačena u župnu crkvu.


Svečano misno slavlje prevodio je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih Blato. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor, dok su misna čitanja između ostalog čitali predstavnik krizmanika kao i predstavnik roditelja krizmanika. Bratimi su na misi prisustvovali u civilu.

 

Prije završnog blagoslova, tradicionalno su blagoslovljena mlada vina te upriličen prigodni domjenak u također dobro zaštićeno dijelu ispred obližnje konobe-restorana.


Također pod svim misama u sklopu župnih obavijesti župnik je okupljenim vjernicima pokazao kako izgledaju obnovljeni relikvijari, koji se redovito nose u procesiji na blagdana sv. Vincence koje je tokom proteklih tjedana dao na restauraciju zbog dotrajalosti drva, koju su sufinancirali župljani svojim novčanim doprinosima.

 

Medijska grupa župe Blato

martinje 01

martinje 02

martinje 02a

martinje 03