Dubrovačka Biskupija

Blato: Misa za stradale u obrani Vukovara i Škabrnje

U ponedjeljak, 18. studenog, u župi Svih svetih Blato obilježena je 28. obljetnica pada Vukovara, „Grada heroja“, te se ujedno prisjetilo i svih poginulih i stradalih u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi služena je misa za sve žrtve i njihove obitelji koju je predvodio župnik župe Svih svetih i dekan Korčulanskog dekanata don Željko Kovačević. Mladi župljani su čitali misna čitanja i molitvu vjernika, a župni zbor predvodio liturgijsko pjevanje.U propovijedi je dekan Kovačević podsjetio na događaje prije 28 godina, na razaranje Vukovara i Škabrnje, te na želju naroda za slobodom koju se nije moglo zaustaviti, osobito nakon pada Berlinskog zida. Važno je sjetiti se poginulih sa zahvalnošću jer su oni svoje živote uložili u temelje naše slobode, kazao je propovjednik, te potaknuo da se cijeni i poštuje ono što se ima, da se domovina gradi na zajedništvu, ljubavi, međusobnoj poštovanju i pravdi. Potaknuo je da se obiđu ova mjesta kako bi svi bolje razumjeli dimenzije stradanja.

 

Isus je svojim dolaskom među ljude utemeljio i želi graditi novu civilizaciju prožetu evanđeoskom humanošću, želi probleme rješavati dobrotom i ljubavlju nikada zloćom i nasiljem. Božja riječ nas potiče na događaje gledati drugačijim očima nego što to svijet gleda.

 

Bog je gospodar povijesti bez obzira na sile zla koji remete njegove planove. Pohvalio je hrvatski narod koji se u srcima ujedinio u teškim danima i godinama i bio u molitvi i trpljenju povezan s Bogom, Blaženom Djevicom Marijom i svecima koji su ulijevali vjeru i nadu da se prežive strahote. Potaknuo je okupljene da ne klonu duhom.

 

Prije kraja mise vjernici su se iz župne crkve uputili sa zapaljenim svijećama prema loži na Plokati gdje su uz pjesmu „Kraljice neba raduj se“ završili misu.

 

Medijska grupa Župe Svih svetih Blato

Blato Vu 01

Blato Vu 02

Blato Vu 03

Blato Vu 04

Blato Vu 05

Blato Vu 06

Blato Vu 07