Dubrovačka Biskupija

Katedralni mješoviti zbor gostovao u zagrebačkoj katedrali

Mješoviti katedralni zbor ostvario je iznimno uspješno gostovanje u Zagrebu tijekom proteklog vikenda. Idejni začetnik i domaćin bio je Mješoviti zbor zagrebačke katedrale, a naši dubrovački pjevači su oduševljeno prihvatili njihov poziv. Prijevoz je bio u dobrim rukama našega dugogodišnjeg suradnika gospara Boža Čupića, iznimnog pratitelja i sigurnog vozača. Unatoč lošem vremenu put do metropole bio je ugodan i prožet molitvom i radošću. U subotnje jutro zbor je odradio tonsku probu u zagrebačkoj katedrali i sve pripreme za večernji koncert, koji je održan isti dan, 16. studenog, nakon večernje mise. Nastupili smo samostalno, a zatim i sa našim novim prijateljima i domaćinima, zagrebačkim katedralnim zborom.

 

Nastojali smo zagrebačkoj publici donijeti i dočarati dašak juga, sklad i ljepotu Dubrovnika, bogatstvo naše kulturne baštine i tradicije crkvenog pjevanja. Kroz izvedbe smo provukli pjesmu „Gospi od Porata“, nezaobilaznu „Molitvu svetom Vlahu“, pozdravnu „Ave Mariu“, „Hvala Kriste“ od naše drage Margite, Nardellijev „Oče naš“ i svečani završni zbor „To naš je Bog“.

 

Na radost i ushit brojne publike i „dubrovačkih Zagrepčana“ oba zbora su na kraju zapjevala poznatu skladbu „Zdravo tilo“ našega najpoznatijeg muzikologa don Miha Demovića.

 

U zajedničkoj izvedbi za sami kraj uslijedila je vesela skladba „Budi ime Gospodnje“ (Bortnjanski) i time je zaokružena ova lijepa, raspjevana i nadasve ugodna večer u zagrebačkoj prvostolnici. Uslijedilo je druženje za zajedničkim stolom uz priču, neizostavnu pjesmu i radost.

 

Dubrovački zbor je u nedjelju 17. studenog pjevao tijekom župne mise i još jednom potvrdio svojim glazbenim izričajem onu staru dobro znanu izreku: „Tko pjeva – dvostruko moli“. Prepuni pozitivnih dojmova i misli zahvalili smo našim domaćinima i krenuli natrag put Dubrovnika. Praćeni kišom koju smo primili kao nebeski blagoslov, sretno smo stigli u naš Grad, kao i uvijek praćeni zagovorom našega Parca sv. Vlaha i sv. Nikole, putnika. I naravno, posebna zahvala našem duhovniku, pratitelju i prijatelju don Davidu Marjanoviću, katedralnom vikaru, na duhovnoj potpori na našem gostovanju.

 

Stijepo Ruščić

Katedralni zbor Zg 01

Katedralni zbor Zg 02

Katedralni zbor Zg 03

Katedralni zbor Zg 04