Dubrovačka Biskupija

Hodočašće na „Dane svete Elizabete 2019.“ u Split

 

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ proslavilo je blagdan sv. Elizabete, zaštitnice franjevačkog svjetovnog reda. U subotu, 16. studenog hodočastili su u Split, na Trstenik gdje se odvijao višednevni pastoralni program „Dani svete Elizabete 2019.“.

 

Hodočasnike su u Splitu dočekali i pozdravili gvardijan fra Ivan Macut i područna ministrica OFS-a Mila Šuto. Nakon pozdrava slijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova, i pojedinačna ispovijed.

 

U drugom dijelu prvoga dana hodočasnici su, predvođeni gvardijanom, koncelebrantima i poslužnicima oltara, obavili procesiju iz crkve Presvetoga Otkupitelja preko trga ispred crkve Presvetoga Otkupitelja, potom uz južnu stranu samostana Oca fra Ante Antića preko nogometnog igrališta do kapelice i kipa sv. Elizabete. Zajednički su izmolili „Molitvu svetoj Elizabeti, zaštitnici OFS-a“. Nakon molitve pred kipom sv. Elizabete hodočasnici su se uputili prema crkvi gdje su slavili svečanu misu, čiji je obrazac uzet od blagdana sv. Elizabete. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je i na njemu propovijedao gvardijan Macut.

 

Na kraju misnog slavlja svi trajno zavjetovani članovi područnog bratstva OFS-a (hodočasnici) obavili su „Obnovu zavjetovanja / obećanja evanđeoskoga života“. Nakon blagoslova bila je „praizvedba“ himne svetoj Elizabeti („Elizabeto sveta“, tekst: Ante Sesar, glazba: Blaženko Juračić). Za vrijeme misnog slavlja pjevao je i na kraju mise izveo „praizvedbu“ himne zbor crkve Presvetoga Otkupitelja, franjevački bogoslovi i članovi OFS-a „Blagovijest“ pod ravnanjem Pere Prosenice, zborovođe.

 

Na blagdan sv. Elizabete, u nedjelju, 17. studenoga Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda „Blagovijest“ organiziralo je karitativnu akciju „Kruh svete Elizabete“ kojom se prikupljala hrana i higijenske potrepštine za najpotrebnije.

 

U ponedjeljak, 18. studenoga održana je „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“. Sudjelovali su pjesnici: Drago Čondrić, fra Ivan Režić, Nikša Krpetić, Danijela De Micheli Vitturi, Ivanka Dabro i Zoran Jurišić. Glazbom su program obogatili fra Ivan Režić uz pratnju na orguljama fra Vlaha Jakića, franjevačkog bogoslova, a program su vodili i animirali Mira Maslov i Zoran Jurišić. U sklopu večeri održan je i prikaz knjige „Sveta Elizabeta u Splitu na Trsteniku“, urednika fra Stipe Nimca koja je ove godine objavljena u Splitu. Knjigu je predstavila Mira Maslov.

 

Istaknuta je želja da će kapelica i kip sv. Elizabete u Splitu na Trsteniku postati zavjetno i hodočasničko vjernika, osobito članova OFS-a.

 

Pastoralni program pod nazivom „Dani svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) u Splitu na Trsteniku“ održava se već drugu godinu te je to novost u pastoralu grada Splita.

 

Franjevački svjetovni red/A.T.

Fotografije: fra Stipe Buljan

w01

w02

w04

w06

w08

w11

w12

w13

w14

w15

w21

w25

w27

w26

w31

w41