Dubrovačka Biskupija

Ususret proslavi sv. Andrije: Tribina o ovisnostima suvremenog čovjeka

 

U srijedu 27.studenog u dvorani Ivana Pavla II. održana je tribina pod naslovom „Naš put iz tame u svjetlo“. Tribinu o ovisnostima današnjice u koje spadaju: droga, alkohol, ovisnost o tehnologiji i kocka koja je trenutno na vrhu piramide ovisnosti organizirala je župa sv. Andrije u suradnji sa zajednicom Cenacolo iz Međugorja. Tribina je organizirana prvenstveno za krizmanike i njihove roditelje te za sve zainteresirane građane. Na tribini su sudjelovali i uživo svjedočili o sebi i svojim iskustvima momci i cure zajednice Cenacolo koji su svjedočili da beznađe i smrt nemaju zadnju riječ. Isto tako su svjedočili roditelji čija djeca prolaze put Zajednice i oni roditelji čija su djeca uspješno završila program Zajednice Cenacolo.

 

Na samom početku tribine je prikazan film o životu redovnice s. Elvire i njenom pozivu da se posebno skrbi o mladima koji nisu uspjeli pronaći smisao i radost života. U filmu je prikazano snažno svjedočanstvo s. Elvire koja je nadahnuta duhom Božjim i prožeta čežnjom da pomogne mladim, izgubljenim dušama ustrajala u molitvi do konačnog ostvarenja svog cilja. Mladi koji nisu pronašli smisao i radost života te su zapadali u razne ovisnosti počeli su od nje tražiti pomoć. Započela je kupnjom stare kuće koju su renovirali a kasnije su se postepeno širili. Tako su došli i u Međugorje gdje su se trajno zadržali.

 

Nakon filma svoja svjedočanstva su podijelili sa svima prisutnima roditelji koji su se suočili s najtežim oblicima ovisnosti kod svoje djece te su spas pronašli u Zajednici Cenacolo i ponovnom povratku istinskoj vjeri i molitvi koja im pomaže da ustraju.

 

Svjedočio je i mladi bračni par koji je također ušao u vrtlog ovisnosti te je uz pomoć zajednice, povratka molitvi i velikom Božjom milošću sačuvao ljubav i bračno zajedništvo. Snažno svjedočanstvo su podijelili i pojedinci koji su se uz pomoć zajednice Cenacolo obratili i uz milost obraćenja uspjeli savladati sve zapreke i pobijediti ovisnost te postati potpuno novi ljudi.

 

Svi su se oni su u svom izlaganju posebno obratili mladima i potaknuli ih na oprez ukazavši na prave životne vrijednosti koje im moraju biti smjernice kroz život da ne bi upali u zamke ovisnosti koje vrebaju na svakom koraku. Za vrijeme njihovog izlaganja mladi su sakupili papiriće s pitanjima na koja su prisutni članovi Zajednice Cenacolo odgovarali.

 

                                                                                                                                                      Jelica Gjenero

Tribina Cenacolo 01

Tribina Cenacolo 02

Tribina Cenacolo 03

Tribina Cenacolo 04

Tribina Cenacolo 05

Tribina Cenacolo 06