Dubrovačka Biskupija

Održani izborni kapituli OFS-a u Dubrovniku

Izborni kapituli Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Mala Braća“, Dubrovnik i Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Sv. Josip“, Dubrovnik – Lapad, održani su u nedjelju na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenoga, u franjevačkom samostanu Male Braće u Dubrovniku.

 

Kapituli su održani odvojeno, a i u jednom i u drugom mjesnom bratstvu predsjedala je Suzana Fiorenini, OFS, (nacionalna doministra), delegat područne ministre. Uime Konferencije područnih duhovnih asistenata nazočio je fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.

 

Službu mjesnoga duhovnog asistenta u ova dva dubrovačka mjesna bratstva obnaša fra Veselko Grubišić, OFM, član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, sa sjedištem u Zadru, koji je na početku kapitula pozdravio okupljene.

 

On je u svom pozdravnom govoru pozvao kapitularce jednoga i drugoga mjesnoga bratstva da posvijeste mjesto i ulogu OFS-a u Crkvi i društvu. Izborni kapitul je jedan vrlo važan čin na kojem se izabiru pojedini članovi/osobe u OFS-u za obnašanje vrlo odgovornih i zadanih služba po kojima se svjedoči ljudsko-kršćanska i franjevačka duhovnost najprije unutar bratstva OFS-a i u vlastitoj obitelji te Crkvi i društvu...

 

Pozdrave su uputili također Ana Bokun, ministra mjesnoga bratstva OFS-a „Mala Braća“ i Iva Stančić, ministra mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Josip“, Dubrovnik–Lapad.

 

Dr. Nimac je održao duhovni nagovor “Mjesto i uloga OFS-a u otajstvu Krista i Povijesti spasenja te u Crkvi i društvu“. Istaknuo je da se OFS ne promatra izolirano od Crkve i društva te franjevačke obitelji nego uvijek i zauvijek unutar Crkve i društva te franjevačke obitelji. Delegat područne ministre Suzana Fiorenini ukazala je na vrijednost i važnost izbornoga kapitula za život i rad jednog i drugog mjesnog OFS-a. Posebno je naglasila vrijednost kršćanskog i franjevačkog poziva te odgovornost i suodgovornost kao preduvjet za preuzimanje i obnašanje službi u mjesnom vijeću unutar cjelovitog Bratstva OFS-a.

 

Mjesne ministre su pročitale izvješća o radu svojih bratstava. Izborni kapitul u jednom i drugom Bratstvu OFS-a odvijali su se prema smjernicama Generalnih konstitucija OFS-a i Hrvatskoga nacionalnog statuta OFS-a te po svojem zadanom programu.

 

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskoga teksta  iz Ivanova evanđelja (Iv 13, 1-17) čija poruka ističe služiteljsku dimenziju u obnašanju službi u mjesnom vijeću i uopće u bratstvu OFS-a.

 

U vijeće Mjesnoga bratstva OFS-a „Mala braća“ Dubrovnik, na trogodišnji mandat (2019. – 2022.) izabrani su: Ane Bokun, ministra; Vesna Krkić, zamjenica ministre; Neda Koprivec, tajnica; Ana Tikvica, blagajnica i Ivica Turčinović, povjerenik za formaciju. Član vijeća je i  fra Veselko Grubišić, duhovni asistent.

 

U vijeće Mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Josip“, Dubrovnik–Lapad, izabrani su na trogodišnji mandat: Iva Stančić, ministra; Senka Trpin, zamjenica ministre; Senka Trpin, tajnica; Agneza Ursić, blagajnica i Mare Vitić, povjerenica za formaciju. Član vijeća je i Veselko Grubišić, duhovni asistent.

 

Nakon izbora izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje, te nastavili bratsko druženje.

 

OFS

OFS DU 01

OFS DU 02

OFS DU 03

OFS DU 04

OFS DU 05

OFS DU 06

OFS DU 07

OFS DU 08

OFS DU 09

OFS DU 09a

OFS DU 10