Dubrovačka Biskupija

Upaljena prva adventska svijeća u Dubrovniku: Probudimo se, s novom snagom počnimo činiti dobro i vidjet ćemo da naš život ima smisla

 

Prva adventska svijeća u Dubrovniku upaljena je 30. studenog, večer uoči prve nedjelje došašća na adventskom vijencu na prostoru između katedrale i Kneževa dvora. Službu riječi predvodio je župnik župe Svetog Križa u Gružu fr. Mihael Mario Tolj, a svijeću je zapalio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

 

Na našem adventskom hodu želi nas susresti Isus Krist, podsjetio je uvodno u molitvi župnik Tolj te blagoslovio adventski vijenac i svijeće.

 

Spominjući različite dimenzije liturgijskog vremena došašća predvoditelj molitve je kazao kako Krist dolazi na različite načine „posebno u onima koji su potrebni naše pomoći, ljubavi, solidarnosti, prihvaćanja“. Liturgija nas upozorava na budnost duha jer će Kristov dolazak biti iznenada, nastavio je, te napomenuo kako je prva svijeća na adventskom vijencu svijeća nade.

 

Ustvrdivši kako je u našem društvu puno beznađa, da mnogi žive od danas do sutra ne očekujući od života ništa podsjetio je kako „kršćani znaju da ovaj život unatoč tolikim nedostacima ide svome cilju, Bogu od kojega je došao“. „Naša nada je Bog, a došašće je lijepa prilika da preispitamo svoj život“, kazao je gruški župnik te potaknuo vjernike na preispitivanje nisu li se udaljili od Boga i njegova puta, pa lutaju bez smisla. „Probudimo se i krenimo novom snagom činiti dobro i vidjet ćemo da naš život ima i te kako dubok smisao“, pozvao je okupljene župnik Tolj.

 

Adventske pjesme pjevao je mješoviti zbor župe Svetog Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić, a nakon službe riječi okupljeni su ostali u druženju uz prikle i čaj.

 

Program paljenja adventskih svijeća u Dubrovniku pod nazivom „Tvoje svijetlo daje mi nadu“ organiziraju Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i Grad Dubrovnik.

 

Angelina Tadić

Prva svijeca 01

Prva svijeca 02

Prva svijeca 03

Prva svijeca 04

Prva svijeca 05

Prva svijeca 06

Prva svijeca 07

Prva svijeca 09

Prva svijeca 10

Prva svijeca 11