Dubrovačka Biskupija

Proslava blagdana sv. Andrije: On nam daje primjer kako se najbliže može istinski voljeti

 

Blagdan sv. Andrije, apostola, svečano je proslavljen u srijedu 30. studenog u župi sv. Andrije na Pilama. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Marinko Šljivić, župnik župe Svete Obitelji u Mokošici, u koncelebraciji s ostalim svećenicima.

 

Na samom početku predvoditelj slavlja se dotaknuo života sv. Andrije naglasivši da iako se u Svetom pismu spominje svega osam puta sv. Andrija ima itekako važnu ulogu. Upravo je on bio prvi koji je pošao za Isusom. On je prvi apostol a do trenutka kada kreće za Kristom Andrija je bio učenik Ivana Krstitelja. U susretu s Isusom na rijeci Jordanu napušta svog dotadašnjeg učitelja i kreće za većim. Sveti Atanazije, biskup aleksandrijski, je to usporedio kao kada čovjek ostavi svjetiljku i krene prema suncu. Andrija od učenika postaje navjestitelj, odmah dovodi svoga brata Šimuna u kojem će Isus prepoznati apostolskog prvaka.

 

Propovjednik je u nastavku potaknuo vjernike na razmišljanje zbog čega dolaze sv. Andriji. Kazao je kako se odnos prema svakom svecu može svrstati na dva puta. Prvi put je odnos molitve jer se većina vjernika došla moliti sv. Andriji za zagovor. Drugi odnos jest nasljedovanje jer se svece može nasljedovati. U ovom drugom odnosu ponekad se zapinje jer je neke svece zbog težine njihovog života teško nasljedovati.

 

Sv. Andrija je onog trenutka kada je upoznao Mesiju htio svoje bližnje dovesti Isusu. Time ostavlja primjer dobrog suživota s najbližima ispunjenog ljubavlju i željom za dobrom bližnjega. Iz iskustva svatko zna da je ponekad puno lakše željeti i činiti dobro onima koji su kilometrima daleko nego onima koji su blizu a propadaju. Ponekad nam je lakše odvojiti novac kako bismo pomagali misije nego li primijetiti da naš susjed vapi za riječima utjehe, za ljubavlju i strpljenjem, kazao je propovjednik.

 

Andrija daje primjer da se i one nama najbliže može istinski voljeti i na taj način Andrija postaje prenositelj poruke bližnjima. Andrija nas uči kako biti bližnji bližnjima i kako ljubiti svoje bližnje. Sveti Andrija nas uči da se ne trebamo bojati promjena ako je to za naše dobro jer je i on kada je upoznao Isusa napravio promjenu u svome životu. U onom trenutku kada prihvatimo Gospodina u punini moramo se radikalno mijenjati, istaknuo je župnik Šljivić.

 

Propovjednik je potaknuo sve na razmišljanje ima li u njihovom životu mjesta za promjene u odnosu prema bližnjima te da po uzoru na sv. Andriju mijenjaju svoj život na bolje i da ne čekaju sutra da postanu bližnji svojim bližnjima.

 

Na kraju misnoga slavlja svima je zahvalio novi upravitelj župe don Marin Lučić, čestitao svim župljanima blagdan sveca zaštitnika i pozvao sve prisutne da nakon mise dođu na tratamenat u pastoralni centar.

 

Misno slavlje je pratio zbor župe sv. Andrije.

 

Jelica Gjenero

                                                                                                                              

Sveti Andrija 01

Sveti Andrija 02

Sveti Andrija 03

Sveti Andrija 04

Sveti Andrija 05

Sveti Andrija 06

Sveti Andrija 08

Sveti Andrija 10